najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umro snimatelj Indijana Džonsa Daglas Slokomb

Britanski snimatelj Daglas Slokomb (Douglas Slocombe), koji je radio filmove o Indijani Džonsu i snimio napad nemačkih nacista na Varšavu na početku Drugog svetskog rata, umro je u 104. godini.

Njegova ćerka Džordžina Slokomb izjavila je da je jedan od najpriznatijih britanskih snimatelja umro u ponedeljak ujutru u londonskoj bolnici, pošto mu se zdravstveno zdravlje pogoršalo posle nedavnog pada.

„Pre neki dan je rekao da je voleo svaki dan svog rada, svaki dan na snimanju. Zaista je uživao u svom poslu i životu“, rekla je ona.

Slokomb je snimio oko 80 filmova i saradjivao je s mnogim poznatim rediteljima, medju kojima su Džordž Kjukor, Džon Hjuston, Norman Džuison i Roman Polanski.

Karijeru je počeo snimanjem popularnih komedija koje su se proizvodile u londonskom studiju Iling (Ealing comedies) krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina, a završio je serijalom filmova o Indijani Džonsu Stivena Spilberga.

„Daglas Slokomb je bio ljubazan, entuzijasta i voleo je da stvara filmove“, rekao je Spilberg. „Harison Ford je bio Indijana Džons ispred kamere, ali sa svojom domišljatom ekipom, Dagi je bio moj heroj iza scene u prva tri filma o Indijani“, kazao je čuveni reditelj.

Slokomb je dobio tri nagrade Bafta – za filmove „Veliki Getsbi“ iz 1974, „Sluga“iz 1963. i „Džulija“ iz 1977, a bio je i tri puta nominovan za Oskara. Britansko društvo snimatelja nagradio ga je 1995. godine za životno delo.

U 20-im godinama Slokomb je radio filmske žurnale, pa je tako snimio invaziju Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine, a njegovi snimci su korišćeni u dokumentarnom filmu Herberta Klajna „Lights out in Europe“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike