najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uništili crtež star 5.000 godina

Crtež skijaša na ostrvu Tro u Norveškoj, star 5.000 godina, uništila su dvojica mladića kada su pokušali da ga učine „vidljivijim“ posetiocima, tako što su urezali crtež još dublje u kamen.

Međutim, lokalni zvaničnici opisali su njihov čin kao „tragediju“ za kulturno nasleđe Norveške, a arheolozi smatraju da šteta ne može da se sanira.

Iako su mladići priznali zločin i izrazili žanjenje zbog toga što su uradili, to ih možda neće spasiti kazne. Tor-Kristian Storvik, arheolog, rekao je da je zadovoljan što su mladići priznali svoje delo, ali nije bio spreman da povuče izveštaj o krivičnom delu koji je poslao policiji.

– Mi smo dobili instrukcije od strane Direkcije Norveške za kulturno nasleđe da prijavimo sva kršenja zakona kulturne baštine, a ovo je prilično ozbiljna povreda – rekao je Storvik.

Lokalni gradonačelnik, Anders Lango, rekao je da su mladići imali dobre namere i da nisu znali kakvu će štetu naneti. Međutim, njihovo delo izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama, gde mnogi zahtevaju da se mladići kazne.

Crtež skijaša urezan u kamenu, jedan je od najstarijih u Norveškoj i međunarodno je prepoznatljiv simbol te zemlje. Jedan je od najstarijih dokaza da je čovek iz kamenog doba koristio skije, prenose mediji.

https://www.youtube.com/watch?v=F9ouCI_QyYk

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike