Unuci ovog predsednika SAD rođenog 1790. su još uvek – živi (foto)

Američki predsednik Džon Tajler nije dočekao da vidi rođenje svojih najmlađih unuka, daleko od toga. Nakon što je imao petnaestoro dece sa dve žene, deseti predsednik SAD preminuo je u 72. godini, daleke 1862. godine – šezdeset godina pri nego su njegovi najmlađi unuci rođeni dvadesetih godina prošlog veka.

Njih dvojica su i danas živi, što znači da su samo tri generacije Tajlerovih hodale ovom planetom u poslednjih 227 godina. Oba muškarca, sada u svojim osamdesetim godinama, su sinovi Lajona Gardinera Tajlera starijeg, predsednikovog četvrtog sina.

„Moj deda, baš i moj otac, ženio se dvaput,“ kaže za Njujork magazin Herison Rafin Tajler (rođen 1928. godine), objašnjavajući kako je uopšte moguće da je i dalje unuk nekog rođenog u osamnaestom veku i dalje živ.

„Obojica su imali decu sa prvim suprugama, nakon čijih smrti su se ponovo ženili i podizali novu decu. Moj otac je imao 75 kada sam rođen, a deda 63 kada se moj otac rodio,“ kaže unuk starog predsednika SAD.

Herisonov brat, Lajon Gardiner Tajler mlađi, rođen je 1924. i još uvek živi u Tenesiju. Herison čak i danas živi u, sada već istorijskoj, porodičnoj kući porodice Tajler u kojoj je živeo davnašnji predsednik, prenose Vijesti.

Njihov deda nije bio baš najpopularniji vođa, preuzeo je kabinet predsednika nakon iznenadne smrti Vilijama Henrija Herisona koji je umro tek 42 dana nakon preuzimanja Bele kuće. Iako se Herisonova smrt najčešće prepisuje upali pluća zadobijenoj tokom obraćanja građanima, u jednom od najhladnijih dana u godini – savremeni istoričari sada veruju da je zapravo preminuo zbog zaražene vode. Kako god, njegova smrt otvorila je put potpredsedniku Džonu Tajleru, koji je, većina istoričara je saglasna, bio daleko od vrhunca zadatka.

Tajler je bio prvi predsednik čiji je veto odbijen od Kongresa, ali njegovi unuci i dalje stoje iza odluka slavnog dede, koji je, kako smatraju, nepravedno bio predmet brojnih kleveta tokom godina.

2 komentara
  1. dimitor gradina

    @Nis Rados. Izgleda mi da nisi shvatio poentu. Bivši SAD predsednik je rođen u 18. ne u 19. veku.

  2. Nis Rados

    U mojoj daljoj familiji bio je jedan deda G, koji je rodjen oko 1890. Ozenio se kasno i imao devetoro dece. Poslednja cerka se rodila oko 1936-7 i jos je ziva. Od tih 9 dece imao je jedno 30 toro unucari i dobar broj je i sada ziv. Moj deda je rodjen 1900, otac 1929 a ja 1953. Nista cudno da zive unuci nekog ko je rodjen u 19 veku. Pozdrav

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike