Usamljeni lovac

Na teritoriji Severne i Južne Amerike živi mačka s mnogo imena – puma, poznata još i kao kuguar i planinski lav. Boja njenog krzna varira od sive, preko mrke do riđe. Pume koje žive u planinskim krajevima Severne Amerike imaju nešto dužu dlaku, koja ih štiti od hladnoće. Glava pume je mala i široka, s malim, zaobljenim ušima. Telo joj je snažno, a zadnje noge duge, duže nego kod svih drugih velikih mačaka.
Ove mačke žive u planinskim šumama, u močvarama i travnatim područjima. Prateći plen koji se u jesen seli u planine, mužjak pume patrolira područjem većim od sto kvadratnih kilometara. Teritoriju obeležava tako što na drveću ostavlja tragove kandži i miris mokraće, upozoravajući druge mužjake da se ne približavaju.
Puma je usamljeni lovac koji lovi i danju i noću. Ima bogat jelovnik. Hrani se miševima, zečevima, dabrovima, ali jede i ovce, jelene i konje, a ne izbegava ni upade na farme i napade na domaće životinje. Zabeleženi su i napadi na čoveka. Plen puma koje žive na severu krupniji je od plena njihovih rođaka iz Južne Amerike. Zahvaljujući jakim zadnjim nogama, ova mačka sposobna je da jurne kao metak i napadne. Ako je ulovljena životinja velika, puma se vraća plenu sve dok ga ne pojede, što može potrajati i nekoliko dana.
Dužina ove velike mačke može biti između jedan i dva metra, a težina od 30 do 85 kilograma. Ženke se obično pare na godinu i po do dve. Trudnoća traje tri meseca. Male pume rađaju se tokom cele godine, mada najviše mladunaca ima u letnjim mesecima. U leglu obično ima dva do tri mladunčeta, koji dostižu zrelost sa dve godine. Mačići su pegavi, s plavim očima.
Pume u proseku žive deset do 15 godina. Najveći neprijatelj ovih grabljivaca je čovek. Štiteći svoju stoku s farmi, ljudi ubijaju pume. Jedina ugrožena vrsta ovih životinja je panter s Floride. U divljini je ostalo još samo pedesetak primeraka. U poslednje vreme sve je manje i kuguara s istoka. Obe vrste nalaze se pod zaštitom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike