U trendu

„Uspavana lepotica“ zaista postoji (video)

Pre pet godina, Bet Gudijer započela je školovanje za psihologa i pripremala zabavu za svoj 17. rođendan. Bila je lepa, uspešna, sa puno prijatelja i planova za budućnost. Onda je jednog dana zadremala – i nije se probudila sledećih šest meseci.

Danas su joj 22 godine i zna da mora da živi sa retkim Klajn-Levin sindromom, koji obolele, najčešće upravo tinejdžere, godinama veže za krevet. Prema rečima njene majke, u poslednjih 5 godina ova mlada devojka spavala je 75 posto vremena. U dugačkim fazama sna iz kreveta ustaje samo kako bi pojela minimalnu količinu hrane i obavila nuždu, ali i to u stanju svojevrsnog transa, dok nije svesna svoje okoline.

U fazama kada je budna, Bet se bori da nadoknadi propušteno.

„Kada spava, sve što mogu je da mesecima čekam. Ne postoje lekovi ni bilo šta što možemo da učinimo kako bi se probudila. To je kao dan i noć – u nekom trenutku otvoriće oči i onda kreće trka sa vremenom. Jako se trudi u fazama budnosti da stigne svoje vršnjake. Obe znamo da će se u nekom trenutku opet ugasiti“, kaže Betina očajna majka Džanin.

U početku je, kaže, mislila da je u pitanju samo lenjost, ali jednog dana svoju kćerku nije mogla da probudi ni na koji način. Bet je bila izgubljena, a na sva pitanja odgovarala je mrmljanjem kao malo dete. Tek nizom pregleda ustanovljeno je da devojka ima ozbiljan problem.

„Najgore je što, kad se probudi, ne zna koliko je vremena spavala. Najteži trenutak bio je kada su svi njeni prijatelji završili srednju školu i upisali se na fakultete, a ona je to propustila. Život prolazi pored nje i ništa ne možemo da učinimo“, kaže Džanin.

U Velikoj Britaniji od ove bolesti pati oko stotinak mladih ljudi kojima su životi na čekanju dok se misteriozna bolest ne povuče, što se obično dogodi do 30. godine života, prenose mediji.

https://twitter.com/iamtemmyfrosh/status/803473132283494400

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike