U trendu

Večeras obavezno pogledajte u nebo, čeka vas spektakularan prizor

Meteorska kiša Perseida ove godine će, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati noćas kada će moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat.

Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mesec, koji će u to vreme biti skoro pun.

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše bice između 22 sata do jutra, prenosi Hina.

Prosečna aktivnost Perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Meseca, a za posmatranje treba pronaći mesto što dalje od izvora svetla i svetlosnog zagađenja.

Saveti za promatranje

Meteorsku kišu je najbolje posmatrati golim okom ležeći na tlu. Našim očima je, međutim, potrebno oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima. Zato se preporučuje posmatranje s mesta koje je udaljeno od gradova i svetlosnih smetnji.

Bil Kuk iz NASA-e prošle godine za portal Live Science otkrio je nekoliko saveta o tome kako uhvatiti najbolji pogled na bajkovite prizore koje nam nebo sprema.

1. Pobegnite od svetala grada što je dalje moguće. Pronađite mirno, mračno mesto, idealno negde u prirodi.

2. Dajte očima otprilike pola sata da se priviknu na mračno nebo. Nemojte očekivati da ćete izaći iz kuće i odmah videti Perseidu.

3. Najbolje vreme za posmatranje je posle dva ujutro

4. Zaboravite teleskope, dvoglede i slične stvari. Večeras želite da vidite celo noćno nebo, ne želite nešto što će vam ograničavati pogled.

5. Ako želite da fotografišete noćno nebo, postavite fotoaparat na tronožac. Snimajte duge ekspozicije, od nekoliko sekundi do minuta, ali ne više od toga jer biste mogli da uhvatite rotaciju zvezda zbog čega se neće videti „repovi“ Perseide.

(Tanjug/Index)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.