Večeras počinje Festival evropskog filma Palić

BEOGRAD, 18. jula 2015. (Beta) –  Dvadeset i drugi Festival evropskog filma Palić, tokom koga će publika na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici moći da vidi 85 filmova u deset selekcija, svečano će večeras u 21 sat otvoriti švedski reditelj Roj Anderson, laureat Zlatnog lava u Veneciji 2014. godine.

Glavni takmičarski program Festivala, koji traje do 24 jula, otvoriće film “Život posle” Magnusa von Horna, minimalistička drama u kojoj glavnu ulogu igra velika švedska muzička zvezda Ulrik Munther. Biće to program posvećen filmovima koji provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ukazujući ujedno i na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Neposredno pred otvaranje Festivala, direktor Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Mira Banjac će, na Letnjoj pozornici, na kojoj će biti otvorena i izložba povodom 55 godina tog jedinstvenog bioskopa na otvorenom, uručiti Andersonu i reditelju Želimiru Žilniku nagradu “Aleksandar Lifka” koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu.

Medjunarodni žiri Festivala ne čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu (drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu) Kristijan Žene, finski reditelj Dome Karukoski, mađarska rediteljka Agnes Kočiš, slovačka rediteljka Mira Fornaj, srpski glumac Sergej Trifunovići i švedski glumac Johanes Kunke.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa u okviru koga će biti prikazano 14 ostvarenja, od kojih su dva van konkurencije, žiri Festivala će dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Auditorijumu će se predstaviti i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari.

Publici će se obratiti i gradonačelnik Subotice Jene Maglai kao i pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić.

Danas će u bioskopu Eurosinema biti održane specijalne projekcije dva kratka filma Roja Andersona – “Nešto se dogodilo” i “O, slavni svet”.

Publika će moći da vidi i filmove “Nasukan u Kantonu” Monsa Moansona, “Magična devojka” Karlosa Vermuta i “Sve će biti uredu” Vima Vendersa. Od domaćih ostvarenja, kao festival koji vodi brigu o nacionalnim autorima, ove godine je za Glavni takmičarski program odabran film prikazan u Kanu “Panama” Pavla Vučkovića.

Svetsku premijeru na Paliću, pre Venecije i Toronta, imaće estonski film “Rukli” (Roukli) Vejka Onpua.

U okviru takmičarske selekcije Paralele i sudari Festivala evropskog filma Palić biće prikazan izbor od 10 filmova koji po rečima selektora Petra Mitrića “predstavlja putovanje kroz savremenu produkciju geografskog, sociološkog i istorijskog prostora Istočne Evrope”.

Posebno mesto u toj selekciji imaće film “Bez stepenika” Marka Novakovića sa nedavno preminulim Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem u glavnoj ulozi.

Selekciju Mladi duh Evrope otvoriće ostvarenje “Kraj leta” Johana Johansona. Publika će moći da vidi i pet dokumentarnih filmova o požrtvovanju običnih ljudi u ratovima tokmom raspada Jugoslavije 90-ih godina, posvećenih pomirenju Srbije i Bosne i Hercegovine, medju kojima su i ostvarenja Darka Špera i Aleksandra Reljića.

Od pratećih programa publika će moći da vidi izmedju ostalog i izložbu posvećenu čuvenom italijanskom reditelju i piscu Pjeru Paolu Pazoliniju “PPP Nove ore dopo”.

Od 19. do 23. jula na Velikoj terasi, biti prvi put će biti organizovan Fud Film Fest, jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija u Srbiji.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

(Beta)

Ostavite komentar