Večeras supermesec i kiša meteora

Na noćnom nebu večeras nas očekuje spektakl tokom kojeg ćemo imati priliku da posmatramo supermesec i kišu meteora Perseida.
Prema pisanju londonskog Telegrafa, Perseidi će se poklopiti sa supermesecom u jednom od najiščekivanijih događaja u astronomskom kalendaru.
Mesec će nam se predstaviti u svom najvećem i najblistavijem izdanju u poslednih 20 godina, jer osim što će biti pun, naći će se u tački u kojoj je najbliži Zemlji (perigej).

Dva dana kasnije, kiša meteora Perseida dostići će svoj vrhunac. Perseidi su verovatno najpoznatiji meteorski roj i jedan od najbogatijih meteorima.

Pojava Perseida svake godine je krajem jula i tokom avgusta. U srednjem veku su bili poznati kao Suze Svetog Lavrentija, koji je mučen 10. avgusta 258.

Početni položaj radijanta je u sazvežđu Kasiopeja i potom se pomera kroz severni deo sazvežđa Persej. Maksimum aktivnosti obično pada 12/13. avgusta.

Perseidi su prvi meteorski roj koji je povezan sa nekom kometom, odnosno kojima je određeno matično telo. Vezu između Perseida i komete 109P/Svift-Tatl otkrio je Đovani Skjapareli 1866. godine.

Supermesec je prilično česta pojava. U proseku se dogodi svakih 13 meseci i 18 dana, a ovog leta ćemo ih videti tri. Neobično svetli supermesec viđen je 12 jula, a još jedan bi trebalo da se pojavi 9. septembra.

Ali supermesec koji ćemo imati priliku da posmatramo večeras obećava izuzetan prizor, budući da će naš prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje u godini.

Samo nekoliko minuta nakon što će stići u perigej, Mesec će nam pokazati celu svoju osvetljenu stranu. Taj fenomen će se ponoviti tek 2034.

Kada je u perigeju, Mesec je oko 50.000 kilometara bliži nama nego kada je u najudaljenijoj tački od Zemlje. Tada je za 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego prilikom drugih punih meseca tokom godine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike