najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Velika Britanija proslavlja 90. rodjendan kraljice Elizabete

Velike Britanija danas formalno obeležava početak proslave 90. rodjendana kraljice Elizabete Druge.

Zvona na katedrali Svetog Pavla u Londonu obeležila su početak zvanične ceremonije.

Kraljičin jubilej obeležava se trodnevnom proslavom tokom koje će biti upriličene brojne svečanosti, medju kojima verske svečanosti i ulične proslave u gradovima širom Britanije.

Proslava 90. rodjendana Elizabete Druge počela je obeležavanjem njenog pravog rodjendana u aprilu, ali se kraljičin rodjendan tradicionalno obeležava u junu, kada je vreme u Velikoj Britaniji povoljnije.

Elizabeta Druga i njen suprug princ Filip, koji je napunio 95. rodjendan, prisustvuju danas službi u katedrali Svetog Pavla. Princ Filip nije se javno pojavljivao prethodnih dana zbog problema sa zdravljem, ali se očekuje da prisustvuje ceremoniji za vikend.

Proslavi prisustvuju princ Čarls i Kamila, princ Vilijam sa suprugom Kejt Midlton, kao i brojni članovi kraljevske porodice.

Premijer Britanije Dejvid Kameron čitaće delove Biblije na početku ceremonije.

Tradicionalna parada boja biće upriličena u subotu, na dan kraljičinog zvaničnog rodjendana. Hiljade Britanaca i turista okupiće se pred Bakingemskom palatom, gde se očekuje da kraljica Elizabeta pozdravi okupljene sa balkona.

Kraljica će u nedelju na promenadi ispred Bakingemske palate organizovati svačani ručak za više od 10.000 humanitarnih radnika, pokrovitelja i članova kraljevske porodice.

Posle zvanične proslave rodjendana, britanska kraljica posvetiće se sezoni konjskih trka i optići na tradcionalno letovanje u Škotskoj.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike