najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Verajeti osuđuje nedostatak raznolikosti u Holivudu

Američki časopis Verajeti (Variety) pridružio se kritikama zbog nedostatka diverziteta u Holivudu i objavio naslovnu stranu sa rečima “Sram nas bilo” uz ocenu da ceo Holivud, od studija do medija, ima deo odgovornosti zbog nedostatka raznolikosti medju nagradjenim glumcima i napravljenim filmovima.

“Tokom 2015. stara borba za ljudska prava u Americi koncentrisala se na policijsko nasilje, na pucnje koji su suviše često ubijali nenaoružane crne gradjane”, piše Verajeti i dodaje da je ove godine “borba nacije za identitet i inkluziju našla novi fokus – Holivud”. 

Polemika je počela sredinom januara objavom nominacija za Oskare u kojima su drugu godinu zaredom svih 20 nominovanih glumaca belci. Zbog toga su istaknuti crni reditelj Spajk Li kao i glumica Džejda Pinket Smit i njen suprug Vil Smit najavili da neće prisustvovati ceremoniji ove godine.

Posle toga je američka Akademija za filmsku umetnost i nauku, koja dodeljuje ove prestižne zlatne statuete, objavila nove, “istorijske” mere prema kojima svoje članstvo otvara ženama i etničkim manjinama.  

“Bes izazvan tako belim Oskarima uveo je Akademiju u krizu i nedostatak diverziteta bio je glavna tema u Holivudu, od rukovodilaca studija Dizni do hodnika vodeće agencije za talente CAA”, navodi časopis. 

Časopis dodaje da krivica nije samo u Oskarima nego u svima koji su u filmskoj industriji.

“Hijerarhija holivudskih studija je i dalje klub belih ljudi i jedne bele žene. Velike agencije za talente nemaju saradnike iz redova manjina. I mediji koji o njima pišu, uključujući Verajeti, zapošljavaju samo nekolicinu obojenih ljudi”, piše ovaj časopis.  

O tom pitanju već su se izjasnili direktori studija Dizni i Vorner koji su rekli da treba učiniti više da se odrazi diverzitet društva u njihovim ostvarenjima. 

Više udruženja koja predstavljaju manjine, posebno Afroamerikance, juče su izdale zajedničko saopštenje u kome traže da se sastanu s rukovodiocima Akademije i drugim filmskim organizacijama. U saopštenju se navodi da Akademija rizikuje da izgubi svoj značaj ako ne sprovede najavljene mere i zaista poveća udeo žena i predstavnika etničkih manjina medju članovima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike