Verovali ili ne: Slogan “Just do it” znači nešto vrlo jezivo…

Većina ljudi pretpostavlja da je trust mozgova popularne američke kompanije za sportsku opremu “Nike” inspiraciju za čuveni slogan “Just do it” (samo to uradi) našao u sportskim dostignućima, ali to ni iz daleka nije tačno.

Istina je da su inspiracija za slogan, koji mnogi smatraju najboljim u 20. veku, bile poslednje reči američkog zloglasnog ubice, koje je on izgovorio pred streljačkim vodom.
Vlasnik “Najka” Fil Najt angažovao je osamdesetih godina prošlog veka Dena Videna da bi potisnuo dominaciju “Reebok”-a na svetskom tržištu sportske opreme. Te 1998. bližio se dan za predstavljanje nove marketinške strategije, a Viden nije imao “glavnu caku” po kojoj bi kampanja bila prepoznatljiva.
A onda se iznenada setio priče o Geriju Gilmoru, osuđeniku na smrt s kraja 1970.
“Odrastao je u Portlandu i vršio zločine po celoj zemlji, a kad je ubio čoveka i ženu u Juti, uhvaćen je, osuđen i izveden na streljanje”, ispričao je Viden ovih dana.
Gilmorove poslednje reči pred streljačkim vodom bile su: “Let’s do it” (Uradimo to).
Viden je samo malo izmenio rečenicu u “Just do it” – i rođen je jedan od najboljih slogana u istoriji.
Zanimljivo je da se Najtu slogan isprva nije dopao. “Ne treba nam to sra*e”, rekao je, ali Viden ga je ubedio i slogan je postao deo globalne kampanje kompanije “Nike”.
Tako je slogan, nastao iz niza nesrećnih okolnosti, doživeo popularnost širom sveta i postao jedan od najprepoznatljivijih asocijacija za brend Nike.

Izvor: HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda

Ostavite komentar