najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Verovali ili ne: Više od šestine Amerikanca nikada ne koristi internet

Petnaest odsto građana SAD starijih od 18 godina nikada ne koristi internet, a takva situacija je rezultat socijalnog, ekonomskog, generacijskog i etničkog određenja, pokazala je studija istraživačkog centra Pju Riserč centra.

Istraživanje je pokazalo da najveću šansu da ne koristi Internet ima crnac stariji od 65 godina, sa godišnjom zaradom ispod 30.000 dolara, bez završene srednje škole, koji živi na selu.

To bi, otprilike bio „foto robot“ osobe koja ne koristi internet u SAD, prenosi list Figaro.

Što se tiče broja ljudi koji ne koriste internet, SAD se ne izdvajaju od ostalog dela sveta bez obzira što su Amerikanci izmislili globalnu mrežu međusobno povezanih računara.

Procenat Amerikanaca koji nije upotrebljavao kompjuter 2000. godine iznosio je 48 odsto, da bi se do 2013. taj postotak smanjio na 15 odsto.

Od 2013. godine ta stopa se do danas, međutim, ne smanjuje, bez obzira što vlada sprovodi program za opismenjavanje korišćenja interneta, ističu Monika Anderson i Endrju Perin, istraživači Pju centra.

Kao glavne razloga zbog čega ne koriste internet, 34 odsto anketiranih Amerikanca navodi nedovoljno interesovanje, 32 odsto smatra da je to previše teško za njih a osam odsto da su suviše stari za to.

Takođe 19 odsto ispitanika smatra da su internet usluge, kao i kompjuter, previše skupi za njih.

Polna pripadnost ne igra neku značajnu ulogu u pogledu nekorišćenja interneta, i tu su oba pola ravnopravno zastupljena, budući da 85 odsto ženske i isto toliko muške populacije starije od 18 godine u SAD nema pristup sajber prostoru.

Manjinske zajednice u SAD češće ne koriste internet, i to 20 odsto crnačkog stanovništa, 18 odsto Hispanoamerikanaca, 14 odsto belaca i samo pet odsto Azijata.

Studija je pokazala, međutim, da su godine starosti značajan faktor od uticaja kad je reč o ovoj problematici, tako da samo tri odsto Amerikanca između 18 i 29 godina života ne koristi internet, šest odsto njih životnog doba od 30 do 40 godina, 19 odsto starosti od 50 do 60 godina i 39 odsto starijih od 65 godina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike