Viktorija Abril otvorila FEST

Španska glumica, muza reditelja Pedra Almodovara, Viktorija Abril otvorila je večeras u Sava centru zvanično 44. Međunarodni filmski festival – FEST, nakon čega je usledila projekcija debitantskog dugometražnog filma Nikole Ljuce “Vlažnost”.

Viktorija Abril, koja je u Beogradu bila i 2007. godine kada je promovisala svoj album, pred ulazak u Sava centar rekla je da je očarana i vrlo srećna i zahvalna što je dobitnica “Beogradskog pobednika”.

“Sve je ovo za mene iznenadjenje, drago mi je, očarana sam tom časti koju mi je FEST učinio. Vrlo sam srećna što sam imala mogućnost da dodjem ove godine i da učestvujem na festivalu nekoliko dana sa Beogradjanima koji su kada sam došla da pevam, bili sjajni”, rekla je Abril.

Dodala je da radi na projektu “Rodjena da pobedi”, i da se nada da će na Festu biti i naredne godine.

“Reditelj je neverovatan, bila sam iskreno srećna scenarijom ali sam filmom još zadovoljnija, premijera u Španiji je u maju, a u Gvadalahari sledeće nedelje”, rekla je Abril.

Abril je zajedno sa rediteljem Džonom Mektirnanom dobila priznanje “Beogradski pobednik” za stvaralaštvo, dok je “Pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti pripao Velimiru Bati Živojinoviću. Nagradu u njegovo ime primila je supruga Julijana Živojinović.

Abril je primajući nagradu rekla “Hvala puno, hvala puno, dobro veče” na srpskom. Dodala je da je nagradu posvetila filmu zahvaljujući kome je već bila u Beogradu i pevala.

Mektirnan je rekao da je sjajno dobiti ovakvu nagradu, ali je ironično dodao da je poražavajuće što je došao do tačke kada mu uručuju priznanja za životno delo.

Tokom FEST-a, pod sloganom Brisanje granica, do 6. marta biće prikazao više od 110 filmskih ostvarenja, među kojima preko 20 rediteljskih debija, iz svih delova sveta.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da je pred otvaranje poslao poruku “krenulo je, počelo je”, jer veruje da će FEST ovaj put otići još dva koraka gore.

“Gore – želja nam je da budemo prvi ne samo u regiji već i jedan od najuticajnijih festivala u Evropi, pa onda idemo na svet”, rekao je Pantelić pred otvaranje festivala.

Najveću pažnju privlače filmovi “Ave Cezare” braće Koen, “Mladost” Paola Sorentina, “Kerol” Toda Hejnsa, “Komuna” Tomasa Vitenberga, “99 domova” Ramina Bahramija, “Novosti sa Marsa” Dominika Mola, “Klan” Pabla Trapera, “Dipan” Žaka Odijara, “Nerazuman čovek “Vudija Alena, “Jastog” Jorgosa Lantimosa, “Imati 17 godina” Andrea Tešinea.

(Beta)

Ostavite komentar