najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

'Vlažnost' Nikole Ljuce najbolji film na festivalu Sinedejs

Srpski film “Vlažnost” Nikole Ljuce osvojio je “Zlatnu zvezdu” za najbolji film na 15. Festivalu evropskog filma “Sinedejs” (Cinedays) u Skoplju.

Kako je obrazložio žiri, “Vlažnost” je nagradjen jer “originalnim filmskim jezikom uspeva da razobliči savremenu bračnu zajednicu, prikazujući apsurd i hipokriziju s kojoma su suočene današnje generacije u pokušaju da održe tradicionalne forme vrednosti”.  

Za najbolju režiju nagrada “Sinedejsa”, koji je završen sinoć, otišla je filmu madjarskog autora Atile Tila “Ubice na točkovima”, a priznanje za najbolji scenario dobio je nemački režiser Maren Ade za fim “Toni Erdman”.

U kategoriji “SineBalkan”, u kojoj se takmičilo šest filmova iz regiona, pobedio je hrvatski film “Ne gledaj  mi u pijat” Hane Jusić. Medju filmovima koji su prikazani u tom delu festivala bio je i film “Dobra supruga”, režiserski debi glumice Mirjane Karanović.

Ovogodišnji, 15. Festival evropskog filma “Sinedejs” u Skoplju, održan je od 10. do 19. novembra.

Osnovan je 2001. godine na inicijativu poznatog španskog režisera Pedra Almodovara i političarke Vivijen Reding, tadašnje komesarke za kulturu EU.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike