'Vlažnost' Nikole Ljuce najbolji film na festivalu Sinedejs

Foto: Beta

Srpski film „Vlažnost“ Nikole Ljuce osvojio je „Zlatnu zvezdu“ za najbolji film na 15. Festivalu evropskog filma „Sinedejs“ (Cinedays) u Skoplju.

Kako je obrazložio žiri, „Vlažnost“ je nagradjen jer „originalnim filmskim jezikom uspeva da razobliči savremenu bračnu zajednicu, prikazujući apsurd i hipokriziju s kojoma su suočene današnje generacije u pokušaju da održe tradicionalne forme vrednosti“.  

Za najbolju režiju nagrada „Sinedejsa“, koji je završen sinoć, otišla je filmu madjarskog autora Atile Tila „Ubice na točkovima“, a priznanje za najbolji scenario dobio je nemački režiser Maren Ade za fim „Toni Erdman“.

U kategoriji „SineBalkan“, u kojoj se takmičilo šest filmova iz regiona, pobedio je hrvatski film „Ne gledaj  mi u pijat“ Hane Jusić. Medju filmovima koji su prikazani u tom delu festivala bio je i film „Dobra supruga“, režiserski debi glumice Mirjane Karanović.

Ovogodišnji, 15. Festival evropskog filma „Sinedejs“ u Skoplju, održan je od 10. do 19. novembra.

Osnovan je 2001. godine na inicijativu poznatog španskog režisera Pedra Almodovara i političarke Vivijen Reding, tadašnje komesarke za kulturu EU.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar