Voynichev manuskript: Najmisterioznija knjiga na svetu

Voynichev rukopis (manuskript) je detaljna knjiga koja ima 240 stranica i koja je napisana na jeziku ili pismu koje je potpuno nepoznato. Stranice rukopisa su prepune raznobojnih crteža čudnih dijagrama, čudnih događja i čudnih biljaka.
Ime je dobio po poljsko-američkom knjižaru Wilfrid M. Voynichu, koji je pronašao rukopis 1912. godine. Originalni autor rukopisa je ostao nepoznat, a analizom je utvrđeno da ova misteriozna knjiga datira između 1404. i 1438. godine. Zbog svih misterioznih faktora koje okružuju manuskript, postao je poznat kao “Najmisterioznija knjiga na svetu”.
Postoje mnoge teorije o poreklu rukopisa. Neki veruju da je bio farmakopeja, sa temom srednjevekovne ili rane medicine. Zbog mnogih slika lekovitog bilja neki ljudi smatraju da je ovo bio priručnik nekog alhemičara, ali i činjenica da su mnogi dijagrami vezani za astronomiju i biologiju (nepoznatih bića) dovela je neke maštovite teoretičare do toga da posumnjaju da je knjiga možda došla sa druge planete.

Jedna stvar u kojoj se većina teoretičara slaže jeste da su velike šanse da ova knjiga nije prevara, s obzirom na količinu vremena, novca i detalja koji bi bili potrebni da se napravi ovako verodostojno delo.

U nastavku pogledajte priču o knjizi:

Ostavite komentar