Vratio se: Večeras najbliži susret sa ogromnim asteroidom (video)

Asteroid 2010 WC9 otkriven je 2010. godine, a procene su da je velik poput Keopsove piramide. Tada je projurio na udaljenosti od 14 miliona kilometara i nastavio svoj put prema spoljnim delovima Sunčevog sistema.

Stenu promera do 130 metara naučnici su prekasno uočili tako da nisu imali dovoljno vremena da izmere njegovu orbitu i izračunaju precizno kad će se vratiti.

Taj isti asteroid sada se vratio i proći će na pola puta između Zemlje i Meseca, odnosno 70 puta bliže nego pre 8 godina. Prolazak pored Zemlje očekuje se u utorak u večernjim časovima, Ne samo da se radi o najbližem prolasku ovog asteroida u proteklih 300 godina, ovo je i jedan od najbližih susreta s ovako velikim asteroidom.

Ispočetka naučnici nisu tačno znali hoće li nam predstavljati pretnju, i u međuvremenu su ga uklonili s liste objekata koji bi nas mogli pogoditi. Isto tako, izračunali su i da nam on neće barem 100 godina predstavljati pretnju.

Kako će projuriti na udaljenosti od otprilike 200.000 kilometara, mogao bi se videti i malim teleskopom, a kraj Zemlje bi trebao proći nešto posle ponoći po našem vremenu, a londonska opservatorija koja ga je otkrila pratiće njegov prolazak uživo na Facebooku, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike