Vreme je da ženama dozvolimo da voze automobile!?

Krajnje je vreme da žene počnu same da voze automobile, rekao je saudijski princ Alvalid Bin Talal.

Član saudijske kraljevske porodice odlučio je da raskine sa tradicijom i pozvao na ukidanje zabrane ženama da voze automobile.

Princ Alvalid Bin Talal izjavio je putem društvenih mreža da je došlo krajnje vreme da zvaničnici njegove zemlje dozvole ženama da voze automobile. Saudijska Arabija jedina je zemlja na svetu gde je ženama zabranjeno da upravljaju vozilima.

„Sprečavati žene da voze automobile danas pitanje je prava slično onima koja ženama zabranjuju da se obrazuju“, napisao je Alvalid na svom nalogu na Tviteru.

Nakon toga, prešao je na nabrajanje finansijskih, ekonomskih, socijalnih, religioznih i političkih faktora zbog kojih bi ženama trebalo dozvoliti da voze.

Dozvola ženama da voze automobile dovešće do porasta broja radnih mesta, piše Bin Talal i napominje da je u pitanju nužnost, a ne „društveni luksuz“ kao što je bilo u prošlosti — „hitna društvena potreba zasnovana na stanju ekonomskih okolnosti“.

Bin Talalova viđenja, međutim, ne deli zamenik saudijskog prestolonaslednika princ Muhamed Bin Salman el Saud, koji je prošlog aprila izjavio da nije ubeđen da bi ženama trebalo dozvoliti da voze automobile zato navodeći društvene, a ne religijske razloge.

(Sputnjik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike