Vreme je za kupanje

Ako imate psa, morate da naučite i da ga kupate.
Prvi korak je da pripremite kofu srednje veličine, tri velika peškira, fen za kosu i da zagrejete kupatilo. Takođe, pripremite i zaštitnu zavesu i zaštitnu gumu za kadu da se pas ne bi okliznuo dok ga kupate. Dovedite psa u kupatilo pre nego što počnete da puštate vodu. Uverite se da je voda prijatno topla i uspite u kadu 7-8 cm vode.
Potom spustite psa u kadu. Zaštitite oči svog psa od šampona. To možete učiniti pomoću raznih preparata koje će vam dati veterinar. Pomoću kofe pokvasite svog psa vodom, i to od glave prema repu, uključujući sve delove tela, pazeći da mu voda ne uđe u oči. Nanesite malu količinu šampona za pse, koji se može naći u specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce. Šampon nanesite na vrh glave. Ne koristite sapun, jer može da isuši i nadraži njegovu kožu. Potom se spustite do repa, uključujući vrat i manje pristupačne delove tela. Ako koristite šampon protiv buva, ostavite ga da odstoji propisano vreme. Držite svoju ruku na psu, jer će on želeti da strese penu sa sebe. U tom trenutku odmaknite glavu od njega.
Ispraznite kadu i ponovo sipajte vodu pazeći na temperaturu. Koristite kofu da temeljno isperete psa, počevši od glave, izbegavajući oči i unutrašnje uho. Potom mu isperite leđa i bokove.
Zatvorite vodu. Pustite da pas otrese vodu dok je još uvek u kadi. Neka voda iz kade oteče, a potom osušite psa peškirima od glave do repa. Koncentrišite se na delove gde mu je krzno deblje.
Izvadite psa iz kade. Uključite fen i prvo proverite temperaturu grejanja. Fen uperite prvo ka mestima gde je krzno najgušće, prolazeđi prstima ili češljem kroz dlaku. Nemojte suviše približavati fen koži.
Evo još nekoliko korisnih sitnica. Psa bi trebalo da kupaju odrasli ili odgovorna starija deca. Ako se pas trese tokom kupanja, to nije neuobičajeno. Vaš pas može da se uplaši fena za kosu ako ga držite suviše blizu njegove glave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.