U trendu

Vreme u Srbiji – upozorenje na novo nevreme!

Nevreme sa jakom kišom, vetrom i grmljavinom zahvatilo je sinoć veći deo Srbije.

U Loznici se izlila reka Štira koja protiče kroz grad. Poplavljene prostorije gradske toplane, ali su bujice najviše problema i štete napravili u Banji Koviljači, gde su poplavljene prostorije specijalne bolnice.

Gučevski i Simića potok poplavili su dvadesetak kuća, a vodena bujica nosila je i parkirane autobomile.

Mašine na terenu raščišćavaju nanose kamenja, mulja i raznog otpada, kako bi voda mogla da otiče. Kiša i dalje neprekidno pada.

U Valjevu je zbog oluje bilo problema sa snabdevanjem električnom energijom, ali je tokom noći i jutra situacija normalizovana.

Vatrogasno-spasilački bataljon dobio je mnogo poziva za ispumpavanje vode iz stambenih i poslovnih prostorija koje su zbog jakog pljuska poplavljene.

U selima kod Malog Zvornika tokom večeri bilo je bujičnih izlivanja manjih reka i potoka. Ponovo su pokrenuta manja klizišta, ali za sada nema većih problema.

Loznica – poplavljena za pola sata:


U Srbiji danas oblačno i malo svežije mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnim padavinama, gradom i pojačanim vetrom. Vetar slab i umeren, severozapadni.

Jutarnja temperatura od 15 do 18, najviša dnevna od 23 do 27 stepeni.

Beograd: Preovlađivaće oblačno i malo svežije povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na širem području grada moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa jakim vetrom i pojavom grada . Vetar slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura oko 18, najviša dnevna oko 23 stepena.

Temperature u većim gradovima:

Beograd: minimalna 19°C, maksimalna 24°C,
Užice: minimalna 17°C, maksimalna 23°C.
Novi Sad: minimalna 18°C, maksimalna 24°C,
Subotica: minimalna 18°C, maksimalna 24°C,
Kragujevac: minimalna 18°C, maksimalna 25°C,
Negotin: minimalna 18°C, maksimalna 27°C,
Niš: minimalna 18°C, maksimalna 26°C,
Priština: minimlna 15°C, maksimalna 25°C.
Evropa: Iznad srednje i dela istočne Evrope, Balkanskog poluostrva, Britanskih ostrva i dela Skandinavije promenljivo oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Iznad ostalih delova kontinenta suvo, uglavnom sunčano.

Biometeorološka prognoza

Zadržava se period sa nepovoljnim uticajem biometeorolopških prilika na većinu hronično obolelih i osetljivih osoba. Astmatičarima i cerebrovaskularnim bolesnicima se savetuje naročit oprez. Bolovi u mišićima i glavobolja su moguće meteoropatske reakcije. Neophodna je dodatna pažnja u saobraćaju.

Upozorenja i najave RHMZ Srbije

Za područje zapadne Srbije, konkretno Srema, Šumadije, Pomoravlja, ali i Beograda, proglašen je crveni meteoalarm kojim su građani upozoreni na vrlo opasne vremenske prilike, dok će za ostatak zemlje na snazi biti žuti meteoalarm.
Danas (06.08) u većini mesta od 20 do 40 mm, a u zapadnim i centralnim predelima lokalno od 60 do 80 mm za 24h, ponegde i pojavom grada.

U četvrtak (07.08) u većini mesta od 20 do 40 mm, u zapadnim predelima lokalno od 60 do 80 mm.

Na Kolubari, Ljigu, Ubu, Tamnavi, Jadru, Drini, Limu, Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u većem porastu do 08. avgusta sa prevazilaženjem uslovnih vodostaja (upozoravajućih nivoa). Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su veća lokalna izlivanja. Na Moravici, Bjelici, Skrapežu, Đetinji i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji će biti u porastu do 08. avgusta sa mogućnošću dostizanja uslovnih vodostaja (upozoravajućih nivoa). Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja.


Prognoza vremena za 7. avgust

Umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Napišite komentar