Zabranjeno za muškarce!

Bogota, glavni grad Kolumbije ima zaista jedinstvenog i ekscentričnog gradonačelnika. Njegovo ime je Antanas Mockus, filozof je i matematičar, a poznat je i po tome što je, u vreme kada je predavao na univerzitetu, imao par upečatljivih ispada tipa skidanje pantalona na javnom mestu ili uriniranje sa balkona po okupljenim studentima.

U petak, 9. marta, on je ponovo „zasjao“ i dokazao svoju originalnost. Tog dana je uveo policijski čas za muškarce u Bogoti, odnosno zabranio im boravak na ulici te noći. Bila je to vrsta socijalnog eksperimenta kojim je hteo da pokaže da nasilje najvećim delom potiče od muškaraca i da će, logično, te noći biti mnogo manje zločina na ulicama kojima se kreću samo žene.

Kolumbija je, inače, poznata po jednoj od najviših stopa kriminala u svetu, zemlja opterećena 13-godišnjim građanskim ratom i proizvodnjom kokaina kao glavnom granom privrede. U ovoj državi po kriminalu prednjači prestonica Bogota, koja je jedan od najnesigurnijih gradova na svetu.

Sve u svemu, u petak naveče je počela „noć žena“. Izveštači sa lica mesta svedoče o tome da je bilo ludo i razuzdano i da su se žene odlično zabavljale. Bilo je igranja i pevanja na ulici, a barovi i kafane su pružali neuobičajenu sliku: gomile žene koje galame i eksiraju pića. Bilo je i muškaraca koji su se oglušili o ukaz gradonačelnika, pa su se na takvim mestima pojavili. Ali, ubrzo su morali i da se povuku pod pritiskom razularene ženske gomile koja je, tu i tamo, bila i pomalo nasilna. Ipak, većih incidenata, ili ne daj Bože mrtvih, nije bilo.

Jedan od pripadnika „jačeg pola“ koji je morao da se spašava bežanjem, je bio i dopisnik agencije Rojters. On je gradonačelnika zamolio za specijalnu dozvolu koja bi mu omogućila kretanje ulicama te noći, ne bi li izveštavao sa lica mesta. Ali, u jednom restoranu punom žena je doživeo da ga ispolivaju vodom, a zatim uvaljaju u brašno. Iz bara je pobegao, ali ga je i napolju sačekao urnebes: žene koje su se vozikale kolima naokolo i koje su počele da vrište na njega, terajući ga sa ulica. Jedan automobil pun devojaka koje su se zanele baveći se njime, se i „zakucao“ u taksi koji je čekao na crvenom.

Policijske snage koje su čuvale javni red i mir, ipak nisu imale previše posla. Interesatna je i činjenica da je te noći na čelo policije vanredno bila postavljena žena. Što se tiče uspešnosti ovog socijalnog eksperimenta, gradonačelnikove teze su se potvrdile. Bez muškaraca na ulici je bilo mnogo manje ubistava – svega jedno, u poređenu sa prosečno pet koja se odigraju svakog petka noću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.