najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Zašto je Marlon Brando odbio Oskara?

Čovek čije ponude niko nije mogao da odbije odbio je najprestižniju svetsku nagradu iz jedno izuzetno plemenitog i u tom momentu sasvim neočekivanog razloga:
Osvojenog Oskara za svoju nezaboravnu ulogu u “Kumu”, Marlon Brando je 1973. godine odbio da preuzme zbog diskriminišućeg odnosa Amerikanaca i Holivuda prema Indijancima.

Na 45. dodeli Oskara umesto Branda pojavila se malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača, Sacheen Littlefeather, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rodžeru Muru.

Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da Oskara ne želi da preuzme, predstavila se i obratila se prisutnima: “Večeras predstavljam Marlon Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može da primi ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas. Imam njegovo pismo, ali ne mogu da ga pročitam celog zbog kratkog vremena. To ću učiniti kasnije na konferenciji za novinare.”

Narednog dana The New York Times preneo je Brandovo pismo u celini.
Samo jednim svojim potezom slavni glumac je privukao više publiciteta na probleme američkih Inidjanaca nego ijedna akcija do tada.
Nažalost, njegov prostest ostao je usamljen. Nikada se više nije desilo da neko odbije iz bilo kog razloga da primi Oskara.
Sujeta je često jača od osećaja pravičnosti.
Veliki glumaci veliki čovek prvo nije posedovao, a drugo mu je bilo način života.

Njegov potez ostao je jedan od najupečatljivijih događaja u istoriji dodele najznačajnije svetske glumačke nagrade.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike