Zašto su besni kardinali u Vatikanu?

Kardinale u Vatikanu je razbesnela vest o otvaranju Mekdonaldsovog restorana kod trga Svetog Petra iznad kardinalske rezidencije.

“Ovo je, u najmanju ruku, kotroverzna, perverzna odluka” rekao je kardinal Elio Sgreča u intervjuu za današnje izdanje dnevnika Republika.

Otvaranje Mekdonaldsa na trgu sa desne strane vatikanske bazilike “ni na jedan način ne poštuje tradiciju arhitekture trga Svetog Petra”, rekao je kardinal.

Kardinal Elio Sgreča ne živi u spornoj zgradi ali je govorio u ime sedam kardinala koji žive u toj oblasti, koja se prostire na 538 kvadratnih metara koju je ASPA, (administracija nasleđa aspostolske stolice) koja raspolaže sa vatikanskim nekretninama, namenila izdavanju.

Jedan od ljutih kardinala je čak pisao papi Franji tražeći njegovu intervenciju protiv ove odluke koja bi Vatikanu donosila 30.000 evra mesečno, ali i buku i mirise burgera, piše Republika.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, identitet ovog područja je izgubljen”, rekao je Moreno Prosperi, šef Komiteta za zaštitu istorijskog okruga oko Vatikana zbog, kako je reako, povećanog broja suvenirnica i ulične prodaje”.

Kardinal Domeniko Kalkanjo, šef Aspe, rekao je za Republiku da neće odsustati od dogovorenog ortvaranja restorana jer je “dogovor povoljan i ne vidi u tome ništa loše”, prenosi AFP.

(Tanjug)

Ostavite komentar