U trendu

Zašto teniseri stenju tokom meča i još 6 zanimljivosti o sportu

Okej, ovo nismo znali. Tenis više nikad neće biti isti.

Teniseri i teniserke namerno „stenju“ kad udaraju loptu

Istraživanja su pokazala da tako povećavaju šansu za pobedom. Naime, u vrhunskom sportu često su nijanse te koje prave razliku između takmičara, a stenjanje prilikom udaranja pomaže kod jačine udarca. Isto tako, glasan uzvik „maskira“ zvuk udarca lopte u reket zbog čega protivnik teže procenjuje jačinu i tajming udarca.

Vrhunski fudbaleri obavezno nose grudnjak ispod dresa

Dobro, ne baš pravi grudnjak, ali kad fudbaleri najboljih klubova podignu dres skoro uvek ćete ispod videti crni prsluk nalik grudnjaku. Reč je zapravo o sofisticiranom komadu tehnologije koji prati njihove vitalne funkcije, ali i brojne taktičke postavke – od toga koliko su vremena proveli u sprintu, njihove pozicije na terenu itd. Sve se to koristi u analizi utakmice.

Mnogi sportisti po telu lepe čudne flastere, najčešće plave boje

Reč je o posebnoj vrsti lepljive trake koja se koristi u sportskoj medicini. Pomaže pri limitiranju nekih pokreta koji često uzrokuju povrede, a neki tvrde da im poboljšavaju performanse iako za to nema naučnih dokaza.

Profesionalni biciklisti idu u WC tokom trke

Biciklističke trke su duge i naporne, a takmičari piju mnogo tečnosti. Zbog toga je neizbežno da ponekad moraju u toalet. Najčešće će čekati neku sporiju deonicu, sići s bicikla i otići do prvog stabla, ali ponekad su trke tako tesne i važne da se odlazak na WC odradi – dok su na biciklu.

Gimnastičarke uvek nastupaju bose

Iako ima onih koje koriste posebne trake, vrhunske gimnastičarke uvek će nastupati bose jer im bilo kakva obuća može smetati u kritičnim trenucima. Na primer, dok balansiraju na gredi ponekad je ključno da odrade „hvat“ prstima kako ne bi pale, a to naprosto nije moguće ako nisu bose.

Profesionalni plivači uvek nose dve kapice za glavu

Plivanje je sport u kojem je svaka stotinka bitna tako da plivači, na primer, briju čitavo telo da bi što lakše prolazili kroz vodu. Trik koji koriste je i onaj da uvek nose dve kapice. Ovo rade jer im na taj način plivačke naočare stoje čvršće na glavi. Prvo stave kapu od lateksa, zatim preko nje naočare i na kraju silikonsku kapu koja je potpuno glatka i umanjuje otpor vode.

Postoji razlog zašto košarkaška lopta izgleda tako kako izgleda

One čudne linije, kažu stručnjaci, pomažu košarkašima pri kontroli lopte. A narandžasta je jer je tako bolje uočljiva na terenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.