najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zatvorska kazna za lov na Pokemone

Popularna igra „Pokemon Go“ još se nije zvanično pojavila u Rusiji, ali pojedinim igračima, posebno onima koji je igraju u crkvama, već prete zatvorske kazne.

Za lov virtuelnih bića na zabranjenim mestima, kao što su tudji stanovi, državne granice, izborna mesta, preti kazna od 40.000 rubalja (oko 450 evra) do dve godine zatvora, dok je za one koji se usude da je igraju u objektima Ruske pravoslavne crkve (RPC), predvidjena kazna od 500.000 rubalja i do tri godine zatvora.

Ta kazna preti blogeru Ruslanu Sokolovskom koji je uhapšen posle lova na Pokemone u hramu u Jekaterinburgu i optužen za širenje mržnje, kao i za „ponižavanje ljudskog dostojanstva na osnovu pola, rase, nacionalnosti, jezika i odnosa prema religiji“.

RPC je saopštila da ne namerava da traži ublažavanje kazne.

„Nećemo vršiti pritisak na sud da bismo pokazali da smo dobri. Mi se zalažemo za prevaspitavanje, a kako će ono biti postignuto nama nije principijelno važno“, izjavio je za agenciju Tass predstavnik Jekaterinburške eparhije Venjamin Rajnikov.

Sokolovski je u avgustu snimio i postavio na internet video o tome kako je igrao „Pokemon Go“ u hramu u Jekaterinburgu, a taj snimak postao je jedan od tri osnova za krivično gonjenje.

On je lokalnim medijima objasnio da je samo nameravao da proveri informaciju televizijskih novinara da se za igranje igrice može „odsedeti u zatvoru“.

„Meni se učinilo da je to potpuni idiotizam, jer da bi te strpali u zatvor moraš nešto realno da uradiš, a ne samo da prodješ sa smartfonom u ruci po nekom mestu. Zato sam i odlučio da to uradim“, kazao je bloger.

Sokolovski je naveo da je hteo da demantuje tvrdnje da neko može biti uhapšen za lov pokemona.

„Jednostavno sam prošao sa smartfonom. Samo sam prošao i ništa više. Nisam prekinuo službu. Pusi Rajot (Pussy Riot) su pokvarile atmosferu, bile su bučne i vikale. Mene nemaju zašta da osude, što znači da nisam kriv“, rekao je on.

Optuženi bloger je dodao da razume da je u Rusiji u toku „izrazita klerikalizacija“ i da apsolutno „benigne stvari“ mogu dovesti do toga da čoveka pokušaju da osude.

Posle hapšenja Sokolovskog, opozicioni političar Aleksej Navalni i gradonačelnik Jekaterinburga Evgenij Rozman pozvali su patrijarha Kirila da zaštiti blogera, a u njegovu odbranu stala je i nevladina organizacija Amnesti internešenel (Amnesty International), nazivajući njegovo hapšenje „apsurdnim napadom na slobodu izražavanja mišljenja“.

Opozicionar Arkadij Čapligin takodje je nameravao da u Sankt Petersburgu organizuje akciju podrške Sokolovskom, pozivajući na društvenim mrežama na igranje igrice u Kazanskoj crkvi, ali je policija sprečila tu akciju i saopštila da je crkva zatvorena iz tehničkih razloga.

Tokom jula, kada je igra „Pokemon Go“ tek počela da postaje popularna, Federacija jevrejskih opština saopštila je da se ne protivi igranju igrice oko sinagoga, a Velika sinagoga u Sankt Peterburgu je čak objavila konkurs za lov na Pokemone, obećavajući pobedniku flašu vina napravljenog po jevrejskim običajima.

„Sinagoga u prevodu znači okupljanje. To znači da su, pored molitvi, u sinagogi mogući i zabavni sadržaji, kao što su veseli praznici“, objasnili su predstavnici Jevrejske opštine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike