Završen 44. Sofest

Festival nacionalnog filma SOFEST, koji je ove godine bio posvećen filmskim profesijama, sa posebnim osvrtom na filmsku muziku, zavren je večeras koncertom gudačkog kvarteta, koji je izvodio numere Zorana Simjanovića u Sopotu, saopštili su organizatori.

Glavna nagrada 44. SOFEST-a za najbolju originalnu muziku pripala je Biljani Krstić i Mikiju Stanojeviću za muziku za film “Branio sam Mladu Bosnu”. U obrazloženju nagrade navodi se da su kompozicije za ovo delo “primer kako se muzika kao veoma važan element i uspeli kontrapunkt uklapa u kompletan doživljaj filma”.

Nagrada za najbolji dizajn zvuka dodeljena je Aleksandru Prediću za film “Isceljenje”, koji je kako se navodi “film sa svedenim dijalogom i bogatom zvučnom slikom, majstorski dizajniranom od zvukova prirode”.

Za najbolju fotografiju nagrađen je Damjan Radovanović za film “Ničije dete”, dok je nagrada za najbolju montažu pripala Andriji Zafranoviću za film “Enklava”.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Zorani Petrov za film “Varvari”, jer, kako se navodi u saopšteju “izuzetno tačno slika svet jedne generacije u unutrašnjosti Srbije u potrazi za izlazom”, dok je za najbolji kostim nagrađena je Vesna Tedosić, za rad na filmu “Za kralja i otadžbinu”.

Nagrada Žirija publike pripala je produkciji filma “Branio sam Mladu Bosnu” – Košutnjak filmu. Najboljim glumcem proglašen je Nikola Rakočević. On je nagrađen za uloge u filmovima “branio sam Mladu Bosnu” i “Travelator”. Nagrada za najbolju glumicu pripala je Jeleni Rakočević Cekić za ulogu u filmu “Otvoreni Kavez”.

Žiri je festivala u Sopotu od 7. do 11. jula činili su kompozitor Zoran Hristić, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film, reditelj Miloš Pušić, montažer Đorđe Marković i kostimograf Jelena Đorđević.

Na festivalu je prikazano 19 filmova.

(Beta)

Ostavite komentar