najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Završen džez i bluz fest u Zvečanu

Spektakularnim nastupom Sanje Ilića i Balkanike, u Domu kulture u Zvečanu sinoć je završen “Jazz & Bluez North City 14 Fest”.
 
Zvuci etno muzike Balkana, roka, mnoštvo narodnih instrumenata u izvodjenju flautista Ljubomira Dimitrijevića, protkanih savremenim elektronskim zvukom, predivnim ženskim vokalima Marije i Nevene i novim pevačem Mladenom Lukićem su atmosferu doveli do usijanja, publika je ovacijama i dugotrajnijm aplauzima, podignuta do poslednjeg ispratila koncert na nogama i dobila traženi bis.
 
Prema rečima Ilića, zadovoljstvo je bilo obostrano.
 
“Svirali smo po celom svetu, ali nekako je u ovoj sali atmosfera fantastična za svirku, možda je i ta nekako čudna akustika doprinela, kao i sama bina kako izgleda, da nama bude jako ugodno i prijatno da se odsvira ovo veče”, rekao je Ilić posle nastupa, zahvalivši se organizatorima na pozivu i poželevši festivalu dugu karijeru.
 
Uspeh Balkanike, koja je osvojila sve kontinente, Ilić vidi u emociji koju svi ljudi prepoznaju.
 
“Bez obzira da li smo u Kini, Pakistanu, Meksiku, ne znam gde sve, publika čuje nešto što nije mogla da čuje dok mi nismo došli, ne razumeju ni jezik, ali prepoznaju emociju koje mi šaljemo kroz ritmove koji im se dopadaju, mislim da je to glavni razlog uspeha i želje da nas ponovo čuju”, rekao je Ilić.
 
On je novinarima otkrio da Balkanika radi na novom albumu, koji će biti na engleskom jeziku, upravo zbog pristupačnosti i lakšeg razumevanja u skladu sa svetskim trendovima, ali će u svakoj pesmi biti zastupljena Srbija, “Balkan kroz etno motive”.
 
Flautista Ljubomir Dimitrijević je istakao je da je snaga Balkanike u tome što svi imaju mogućnost da daju.
 
“Nismo mi u Balkanici ovde samo izvršioci muzičkih radova, svi imamo mogućnost da  čestvujemo u stvaranju,  to je snaga Balkanike pretvorena u radost, zato dobro zvučimo”, rekao je Dimitrijević, koga je publika pozdravila u više navrata skandiranjem “Prof Ljuba”.
 
Od 25 članova koliko je nekada brojala Balkanika, u stalnom sastavu sada ima devet članova, koliko ih putuje po svetskim turnejama, a specijalno za nastup u Zvečanu Ilić je sastav radi uspešnog izvodjenja proširio sa dva trubača.
 
Poslednje peto veče festivala pre Balkanike nastupili su ruski džez trubač Aleks Sipjagin i Saša Mašin trio, koji su publici interpretirali klasičan džez.
 
“Moja muzika predstavlja veoma moderan njujorški stil koji pored klasičnih elemenata džeza, uključuje primese tradicionalnog džeza, mejnstrima, modernog džeza, klasične muzike, ali i ruske tradicionalne muzike”, rekao je Sipjagin, koji je karijeru započeo u tadašnjem Sovjetskom Savezu, a 1999. nastavio u Njujorku, gde i danas živi i gradi vrlo uspešnu i plodnu karijeru.

Organizatori su “Jazz & Bluez North City 14 Fest” i ove godine odabirom izvodjača iz redova svetske elite, uključujući “svetske, a naše”, i visokim kvalitet muzičkog programa, dobili pohvale i od izvodjača i od publike.

Na ovogodišnjem festivalu nastupili su multimedijalni umetnik Ahmed Kong, amerikanka Meri Mekbrajd sa svojim bendom, “Ortodox Celts”, bend iz Kosovske Mitrovice “Bright Side”, bluzeri iz Kotora “Light Under the Black Mountain”, Šibenčanin Marko Ramljak i neverovatni Afroamerikanac, levoruki gitarista izvanredne sposobnosti i izražajnog vokala Erik Gejls.

U okviru Festivala organizovani su i prateći umetnički sadržaji: “Slikarski okršaj” grupa Art Brut i Intervala, izložba slika i crteža Marina Milutinovića “Jazz” i Dragana Bartule “Džezeri sa Tare” i promocija knjige “Isceljujuća moć bluza” Tibora Nadja.
 
Organizatori festivala su AZP i UNIJA M – Kosovska Mitrovica, suorganizator je Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica. Pokrovitelji su An EU funded project managed by the European Union office in Kosovo, Telekom Srbija, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i UNDP.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike