najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Završen filmski festival u Busanu

Međunarodni festival u Busanu završen je danas, uz rekordan broj posetilaca koji su mogli da vide više od 300 filmova iz 75 zemalja.

Iako je početak 20. južnokorejskog filmskog festivala, najuticajnijeg u Aziji, bio je doveden u pitanje zbog upozorenja na tajfun i smanjenja budžeta, festival je uspeo da se održi zahvaljujući kompanijama iz Busana, drugim sponzorima i južnokorejskim filmskim radnicima.

Organizovan je i prevoz od aerodroma u Seulu do Busana za mnoge važne zvanice, kao što je nemačka glumica Nastasja Kinski.

Među poznatim ličnostima koje su došle na festival su tajvanski i francuski reditelji Hu Sijao Sijen i Leos Karaks, američki glumac Harvi Kajtel i francuska glumica Sofi Marso.

Film “Immortal” iranskog reditelja Hadija Mohagega osvojio je nagradu “Novi tokovi” i 30.000 dolara, kao i nagradu FIPRESCI, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara, “zbog veoma realističnog i humanog pristupa u opisivanju porodične tragedije koja odražava univerzalnu temu majstorskim korišćenjem filmskog jezika”.

Festival je za 10 dana posetilo 227.000 ljudi, a prikazano je i 125 premijera.

Festival je zatvorio film kineskog reditelja Larija Janga “Mountain Cry”, ljubavna drama smeštena u udaljenom planinskom selu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike