Zavšena poslednja sezona Američkog idola

Poslednja sezona američkog muzičkog takmičenja “Američki idol” emitovana je u četvrtak veče, a na početku finala gledaocima se obratio i predsednik SAD Barak Obama.

Pobednik poslednjeg, 15. “Američkog idola” bio je 24-godišnji Trent Harmon iz Misisipija, koji je osvojio najviše glasova publike.

Taj TV šou je nekada imao veliki uticaj na televiziju i muziku, ali je poslednjih godina gledanost počela konstantno da opada, zbog čega je televizijska kompanija Foks odlučila da ga ukine.

Na poslednjem finalu nastupili su pobednici i takmičari iz prethodnih sezona, kao i sudije, a svoj novi singl predstavila je i zvezda Dženifer Lopez.

U neočekivanom obraćanju publici, predsednik SAD Barak Obama čestitao je ekipi takmičenja na dugom prikazivanju i primetio kako je šou motivisao milione mladih da glasaju za svoje favorite.

Zatim je pozvao Amerikance da pokažu istu glasačku želju na izborima, nazivajući glasanje najosnovnijim i najsvetijim obredom demokratije.

Prva sezona “Američkog idola” počela je da se prikazuje u junu 2002. godine, tokom letnje “mrtve” sezone, što sugeriše da Foks nije imao velika očekivanja od takmičenja.

Mnoge televizijske mreže su posle toga kreirale svoje verzije muzičkih takmičenja, kao što je “Ples sa zvezdama” televizije Ej-Bi-Si, ili “Glas” u produkciji TV mreže En-Bi-SI.

U trenutku najveće gledanosti, “Američki idol” je tokom sezone 2006. svake sedmice gledalo više od 30 miliona gledalaca.

Iako je popularnost “Idola” opadala, takmičari nisu posustajali. Na audicijama za poslednju sezonu prijavilo se 75.000 ljudi u pet gradova.

(Beta)

Ostavite komentar