Zbog ove tradicije je Španija omiljena zemlja u Evropi

Svakog dana tokom leta policajac ispred gradske skupštine u Adoru, poljoprivrednom gradiću na istoku Španije, čita proglas u kojem se građanima preporučuje da poštuju tradicionalni popodnevni odmor – siestu, od dva do pet popodne. Iako nije obavezna po zakonu, gradske vlasti toplo preporučuju siestu zbog nepodnošljive vrućine koja u zaklon tera sve osim zmija i guštera. Siesta je deo tradicije u Španiji ali se u gradovima, zbog drugačijeg načina života, uglavnom izgubila.

Taj savet gradskih vlasti, koji se čita preko razglasa, treba da podstakne građane da ne puštaju decu napolje u najtoplijem delu dana i da u to vreme utišaju televizore.

Gradonačelnik Adora Hoan Faus rekao je za AP da lokalno stanovništvo nema zakonsku obavezu da poštuje siestu ali da grad preporučuje da se ostane u zatvorenom „u vreme dana kada je opasno biti napolju“ zbog letnje vreline.

Španiju su u julu već pogodila dva talasa tropske vreline i u nekim delovima zemlje temperatura je premašila 40 stepeni Celzijusa.

U regionu Adora, koji ima oko 1.400 stanovnika, letnje vrućine su često nepodnošljive, istakao je Faus.

„Posle 11.00 pre podne ne možete da izdržite na ulici ili na polju“, istakao je gradonačelnik Adora i dodao: „Jedino što možete da vidite (napolju) su zmije i gušteri i druga strašna stvorenja. Vrelina guši“.

Siesta ili popodnevna „dremka“ deo je španske tradicije, mada je u velikim gradovima uglavnom isčezla. U unutrašnjosti zemlje se međutim još poštuje, posebno leti.

Faus je rekao da gradske vlasti Adora i okolnih mesta već godinama tokom leta preporučuju građanima siestu.

(Beta)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.