najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Žena koja je 40 godina živela izolovana u Sibiru (Video)

Institut Smitsonijan objavio je na svom sajtu 2013. godine fascinantnu priču o šestočlanoj porodici koja je u sibirskoj tajgi živela 40 godina potpuno izolovano od drugih ljudi, toliko da nije bila svesna toga da se dogodio Drugi svetski rat.

Porodicu je 1978. godine pronašla grupa geologa, a nedavno se pojavio njen poslednji živi član.

Sedamdesetogodišnja Agafja Likova zatražila je u ponedeljak pomoć zbog bola u nozi, zbog čega je odvedena u bolnicu u Taštagol, piše “Gardijan”.

Likova je rođena 1945, a njeni roditelji pripadali su fundamentalističkoj pravoslavnoj sekti staroveraca, koja se odvojila od Ruske pravoslavne crkve u 17. veku, piše rt.com.

Njen otac, Karp, preselio se u divljinu 1936. godine, gde je sagradio drvenu kolibu. Porodica je preživljavala jedući pečurke i krompire.

Kada su geolozi pronašli Likovljeve, Agafja je bila u tridesetim godinama, a tada su joj prvi put ponuđene namirnice kao što su hleb i mleko.

Odbila je da se preseli uz reči “Tamo je strašno, ne može da se diše”, misleći na zagađenje vazduha sa kojim je došla u kontakt prilikom jednog putovanja po zemlji.

Porodica je teško preživljavala, gladujući gotovo sve vreme.

“Ne znam da l’ bismo preživeli bez pomoći. Polako nam je nestajalo alatki i hrane. Više nisam imala šta da obučem”, rekla je Likova.

U najtežem trenutku preživela je tako što je navodno pojela svoje cipele, dok je njena majka Akulina umrla od gladi 1961. godine želeći da ostavi hranu svojoj deci.

Agafja živi sama od smrti svojeg oca 1988. godine.

Pretpostavlja se da će u bolnici provesti nedelju dana, u koju je primljena zbog propadanja hrskavice u kolenima, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike