Žene u Holivudu protiv nejednakosti

Holivudske glumice se dugo žale zbog razlike u honorarima između muškaraca i žena, a seksizam je postao tema o kojoj se mnogo priča u Holivudu, piše danas Frans pres.     

“Mnogi se izjašnjavaju o ovome i tema seksizma je u modi u Holivudu”, rekla je Dženifer Merin, koja je na čelu udruženja filmskih novinarki.

Pitanje velike razlike u honorarima glumaca i glumica prošle godine je došlo u prvi plan posle objavljivanja da je dobitnica Oskara Dženifer Lorens mnogo manje plaćena od svog kolege u filmu “American Bluff”.

Primajući Oskara za ulogu u filmu “Boyhood”, Patriša Arket je takođe iskoristila priliku i govorila o nepravednoj razlici u honorarima.

Glumice Meril Strip, Ema Votson i Gvinet Paltrou uključile su se zatim u debatu i tako ovaj problem stavile u centar pažnje.   

“Znate, niko ne vredi ono što vredi Robert Dauni Mlađi, ali kada bih vam rekla o kojoj razlici (u honoraru) je reč, sigurno biste bili iznenađeni”,  rekla je za Varajeti Gvinet Paltrou, govoreći o svom kolegi iz filma „Iron Man”.

Prema pisanju časopisa Forbs, Dauni Mlađi je 2015. dospeo na prvo mesto najplaćenijih glumaca u Holivudu, sa godišnjom zaradom od 80 miliona dolara.

To je za oko 30 miliona više od godišnje zarade Dženifer Lorens, koja je najplaćenija glumica u Holivudu.

Direktorka grupe Žene u filmu Kirsten Šafer rekla je da se u poslednjih šest meseci mnogo žena u filmskoj  industriji izjasnilo protiv nejednakosti, kao i da ima prostora da se stvari poboljšaju.

Prema podacima centra univerziteta San Dijego, koji se bavi radom žena na filmu, samo sedam odsto od 250 velikih filmova u 2014. godini režirale su žene. 

(Beta)

Ostavite komentar