Zimska idila

Južni Tirol je region prepun suprotnosti. To je večiti led na Alpima, brežuljci pod vinogradima, koji se pružaju od Briskena pa sve do Bolcana, i na kraju palme u podnožju. U sedam širokih dolina Južnog Tirola smešteno je čak 116 opština.

Ova u svakom pogledu razvijena oblast, teritorijalno podeljena između Austrije i Italije, svakom nudi i više nego dovoljno. Tokom nekoliko zimskih meseci ugostiće skijaše iz čitavog sveta, a pored brojnih skijaških pista, planinari i poklonici pešačenja mogu i tokom ostalih meseci da uživaju u predivnim predelima, da sakupljaju lekovite trave i da se upoznaju sa običajima i bogatom kulturom tog kraja. Zatim, tu je i uživanje u kulinarskim umećima Južnog Tirola, za svakog po nešto, kontinentalno ili mediteransko. Ovde se koristi čak i poseban jezik; na primer, ovde se doručak kaže Vormess, Halbmittag znači Jause, to jest užinu u kasno popodne. Pauza uz sendvič naziva se Marende, a večera Nachtmahl. Tipična južnotirolska jela su njihova čuvena slanina, kiseli kupus sa kimom, kobasice, knedle u raznim varijantama, crni hleb, kolači i kvalitetno vino. Sve to može se dobiti u skoro svakoj lepo uređenoj gostionici i krčmi.

Posle dobre klope, trebalo bi i malo obići ovaj prelepi krajolik. Veličanstveni vrhovi Dolomita predstavljaju divan predeo za izlete. Omiljeno mesto za skijaše je Alta Badia sa Sela masivom. Dolinom dominira slika pitoreskne seoske crkve, baš kao sa razglednice. Posle uživanja na skijaškim pistama, sledi predah – ugodan odmor na terasi sa divnim pogledom uz topao čaj, naravno. Kada suton padne na kotlinu, nastaje prava romantika. Tada skijaške staze opuste, a sportisti amateri pripremaju se da posle obilne večere krenu u noćni izlazak u brojne lokale i kafiće.

Posebno doterana skupina meštana odevena u tradicionalnu nošnju, koji pri tom nose esnafske zastave, takođe je deo ove živopisne slike. To je i mesto gde stanuju divokoze. Visoko u brdima čovek sa nešto malo sreće može da vidi i plahovite jarce i divokoze. Potom sledi uživanje i za stare i za mlade – vožnja u konjskoj zaprezi. Ušuškani ispod debelog vunenog ćebeta, turisti lako podnose turu i za vreme veoma hladnih dana. Ipak, nemojte zaboraviti termos sa toplim čajem. Jedna od južnotirolskih znamenitosti bio je i planinar Luis Trenker (Luis Trenker). U Nemačkoj se šezdesetih godina proslavio zahvaljujući TV seriji. Na proplanku ispred tirolske kolibe stoji i njegova statua. Moćna brda i snežna idila, odmaranje u svakom pogledu, neodoljivi specijaliteti, sve to mami u Južni Tirol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.