najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Živeli: Danas je međunarodni Dan piva

Međunarodni Dan piva se od 2007. godine proslavlja svakog prvog petka u avgustu.

Brojne studije pokazuju da je umereno ispijanje alkoholnih pića veoma zdravo. Umereno ispijanje alkohola znači čaša alkoholnog pića dnevno za žene odnosno do najviše dve za muškarce. Ukoliko se prekorači ova granica, rizikujete mnogo – od prevelikog unosa kalorija do srčanih problema.

Uprkos njegovoj lošoj reputaciji, u pivu se zapravo nalazi niz prirodnih antioksidanata i vitamina koji mogu sprečiti bolesti srca, pa čak i da obnove mišić. Ono takođe ima jedno od najviših energetskih sadržaja od bilo koje druge namirnice. Naravno to znači da morate postaviti neke granice – od jednog piva će vam biti super, ali od 4 ćete postati gojazni.

Ako vas brine dehidratacija, imajte na umu da pivo čini 93% vode, a prema jednom španskom istraživanju, kada se znojite ili kada ste na suncu, ono vam može pružiti bolju hidrataciju nego sama voda.

Prema najnovijem istraživanju, pivo može zaštititi od Alchajmerove bolesti, pomaže pri gubitku težine i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

U prilog tome govore rezultati istraživanja italijanskih stručnjaka iz 2011, koji su otkrili da “umerene pivopije” imaju čak 42 odsto manje šanse da obole od srčanih bolesti, piše Hafington post.

Takođe, prema pisanju časopisa “Men’s Health”, flaša piva dnevno (pola litre) može da smanji rizik od pojave bubrežnog kamenca za čak 40 odsto.

Stručnjaci su otkrili i da silicijum koji se nalazi u pivu smanjuje unos aluminijuma u sistem za varenje i time usporava nakupljanje metala u organizmu i mozgu, što je dobar borac protiv Alchajmerove bolesti.

Što se tiče “pivskog stomaka”, naučnici kažu da nema dokaza da pivo deblja, naprotiv tvrde da pomaže kod gubitka suvišnih kilograma.

U srednjem veku čak su i deca pila pivo kako bi preživela glad, a u 19. veku, dojilje su morale dnevno da popiju barem sedam krigli piva, jer se smatralo da je dobro za mleko. Najvernije pivopije prozvale su ga tečnim hlebom, čemu u prilog ide činjenica da su ga ljudi proizvodili od pšenice i vode pre nego što su naučili da mese hleb.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike