U trendu

„Živeli“ na bavarski način

Tradicionalnim otvaranjem ogromnog bureta na minhenskoj Terezijinoj poljani ove godine je po sto sedamdeset prvi put otvoren najpoznatiji narodni festival na svetu. Svuda se mogla čuti reč „živeli“.

Preteča Oktoberfesta bile su svadbene svečanosti kralja Ludviga I od Bavarske i Tereze od Zaksen-Hildburgauzena još davne 1810. godine. Po njoj je mesto održavanja svečanosti i dobilo ime. Stanovnici Minhena ga iz milošte još zovu i – Vizn. Pet slavljeničkih dana praćenih bubnjevima, trubama, muzikom, jelom i potocima piva postali su uzor za organizovanje godišnje pučke zabave koja je s vremenom prerasla u pravi spektakl privukavši ljude iz celog sveta.

Tipična bavarska jela od mesa i kobasica, volovi na ražnju i perece pobrinuli su se i ove godine za telesno zadovoljstvo gostiju. Veselilo se uz poveliku količinu piva, opušteno raspoloženje u halama i zvuke harmonike. Pored toga, bilo je i drugih atrakcija – modernih i tradicionalnih zabavnih parkova, na primer.

Za vreme vikenda sva mesta pod šatorima bila su zauzeta, dok je tokom nedelje bilo nešto mirnije. Utorak je porodični dan, kada se po znatno nižim cenama može uživati u blagodetima festivala. Bezbroj vrteški, vozića, raznih ljuljaški i ostalih spravica u ogromnom luna parku predstavljaju pravu uživanciju ne samo za decu već i za odrasle. Na poznatoj gradskoj poljani 16 dana traje zabava za stare i mlade, za pojedince i čitave porodice.

U nedelju je održana tradicionalna povorka Bavaraca u narodnim nošnjama. Svečani defile krenuo je iz široke Maksimilijanove ulice, a nastavio se kroz centar Minhena do Visna – ringišpil, veštičja ljuljaška i đavolji točak na Visnu, gde je bilo nostalgično i uzbudljivo. Međutim, tu su bile i High Tech skalamerije, poput „Pauer tauer 2“, na kome su, na visini od 63 metra, avanturisti mogli da osete pravi skok adrenalina. Nisu mogle da izostanu ni raskošno okićene kočije sa buradima punim piva. Povorka minhenskih pivara i gostioničara davala je i ove jeseni vesele taktove na početku festivala.

Čuvene bavarske perece su uvek sjajne, ali su najlepšeg ukusa u vreme Oktoberfesta. Preporučuju se uz veće količine piva da bi glava narednog dana bila bistrija. Festival dugo traje, pa čovek ogladni. Četrnaest ogromnih festivalskih hala i 65 ugostiteljskih objekata brinulo se za telesnu satisfakciju gostiju. Šest velikih minhenskih pivara služilo je svoje ječmene proizvode ispod sedam šatora. Snažne bavarske konobarice žurile su da osveže svakog gosta. Ispod svečanih šatora, gde staje i do deset hiljada gostiju, uvek je veoma veselo, a oni najtemperamentniji završavaju igrajući na stolovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.