U trendu

Znate li koje su najzdravije namirnice na svetu?

Sledi lista namirnica koje vam mogu da vam produže život i olakšaju starost. Nisu sve skupe i sigurno ih imate u kuhinji.

Beli luk
Moćan borac protiv infekcija. Zaustavlja mnoge bakterije uključujući i ešerihiju koli. Smanjuje holesterol, krvni pritisak i protivupalni je lek.

Losos
Izvor omega – 3 masnih kiselina i tako smanjuju rizik od depresije, bolesti srca i raka.

Limun
Jednim limunom dnevno unosite sve neophodne količine vitamina C, koji može da pomogne u povećanju „dobrog“ holesterola i jačanju kostiju. Dobar je i zbog toga što pojedine materije koje sadrži limun zaustavljaju rast ćelija raka i delujuju protivupalno.

Brokoli
Sadrži neophodne dnevne količine vitamina K i skoro duplo preporučene doze vitamina C. Poput limuna jača kosti i dobra je prevencija od raka. Najbolje ga je kuvati na pari kako ne bi izgubio vitamine.

Spanać
Sadrži lutein i ostale antioksidanse koji su od velikog značaja za zdrave oči. Istraživanja su pokazala da je moćan i u borbi protiv raka.

Crna čokolada
Dovoljna je kocka – smanjujete krvni pritisak. Kakao prah je, uz to, bogat flavonoidima i antioksidansima. Ujedno, smanjuje „loš“ holesterol.

Orah
Svega nekoliko oraha za desert obezbeđuje dovoljno omega – 3 masnih kiselina. Pomaže u smanjivanju holesterola, podiže raspoloženje i štiti kožu od sunca. Pomaže i protiv nesanice.

Krompir
Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folata, a on utiče u obnavljanju ćelija. Jača imunitet i pomaže u sagorijevanju masti.

Avokado
Sadrži “zdrave” masti, te vlakna i elemente koji smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Mahunarke
Ako ih jedete četiri puta nedeljno, rizik od srčanih bolesti smanjujete za čak 22 odsto. Takođe, konzumiranje pasulja, graška ili soje može da smanji rizik od raka dojke.

Izvor: vijesti.me

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike