U trendu

Znate li po čemu su delovi tela dobili nazive?

Da li ste se ikada zapitali koja je veza između određenih naziva i stvari koje ti nazivi određuju? Između ostalog, imamo mnogo delova tela s neobičnim nazivima, a evo kako su ih dobili.

„Drevne civilizacije su obično imenovale stvari prema njihovom obliku – poput nekih predmeta s kojima su svi bili upoznati“, objašnjava Mari Fisel, doktorka nauka, profesorka na Katedri za istoriju medicine na Univerzitetu Džons Hopkins i ko-urednica biltena „History of Medicine“.

Trtica

Drugi naziv za repnu kost, trtica, potiče od grčkog naziva za pticu kukavicu – „kokkux“ – jer zakrivljeni oblik kosti liči na kljun te ptice.

Arterija

Naziv ove važne krvne žile koja vodi krv iz srca potiče od latinske i grčke reči „arteria“, što znači „držač vazduha“. Drevni stručnjaci mislili su da su arterije vazdušni kanali jer nakon smrti nisu zadržavale krv.

Dlan

Možemo da zahvalimo rimskoj tradiciji za ono što danas nazivamo donjom stranom ruke, odnosno dlanom. U davnim vremenima bio je običaj da se stavlja palmin list u ruke pobednika pa naziv dlan (engl. palm) dolazi od latinske reči „palma“.

Lunula

Bela mrlja nalik polumesecu pri dnu nokta zove se Lunula, odnosno „mali mesec“ na latinskom.

Krojački mišić (Sartorius muscle)

To je mišić prednje strane natkolenice i najduži je u telu čoveka. Aktivira se kada sedite prekrštenih nogu, kao što su to radili krojači dok su šili ivice ili manžete. Na latinskom reč „sartor“ znači krojač. Tako je sartorius dobio ime krojački mišić.

Uvula (nepčana resica)

Uvula je mišićna tvorevina u sredini mekog nepca, pokrivena sluznicom. Dobila je naziv po latinskom izrazu za „malo grožđe“, na šta je podsećao njen izgled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.