najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Znate li zašto hirurzi nose zelenu boju?

Lekarska odela u operacionoj sali nekada su bila bele boje – što je bio znak sterilnosti i čistoće. Početkom 20. veka jedan uticajni doktor belo je zamenio za zeleno, jer je ta boja ugodnija za oči i to iz dva razloga. Naime, zelena boja karakteristična je crvenoj, odnosni boji krvi, što deluje pogodno na oko s obzirom na to da se hirurzi u operacijskoj sali moraju fokusirati na krv.

Ukoliko hirurg stalno gleda neku stvar koja je crvena i ružičasta, njegov mozak postaje neosetljiv na različitost tih boja. Ako s vremena na vreme odvrati pogled na nešto zeleno, zadržava osetljivost na crvenu boju, objašnjava psiholog Džon Verner sa Univerziteta u Kaliforniji.

Druga stvar je što konstantna fokusiranost na crvenu boju može da prouzrokuje odbleske kada se pogled uperi prema belim površinama, slično mrljama koje vidite kada neko u vašem smeru uperi blic fotoaparata ili kada pogledate u sneg nakon što ste gledali u sunce. Zato bele površine mogu da dekoncentrišu operacijsku ekipu, čiji fokus mora da bude na oštećenjima u telu.

Ako doktor pogled usmeri u zeleno ili plavo odelo, mrlje odmah iščeznu i ne odvraćaju im pažnju, piše livescience.com.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike