U trendu

Znate li zašto su vatrogasna kola crvene boje – postoji poseban razlog

Prema automobilskim stručnjacima istorija o tome zašto su vatrogasna kola (kamion) crvene boje puna je različitih teorija.

Prva teorija kaže… Pre pojave automobila, oprema za gašenje požara bila je montirana na konjske zaprege ili obične zaprege. To su bili vagoni – zaprege, koji su preuređeni sa farmi.

Često su bili farbani crvenom bojom na donjem delu jer je crvena bila jeftina boja i zato što je često skrivala prljavštinu i pukotine stvorene od loših puteva. Kada su vatrogasni domovi usvojili vagone – zaprege, usvojili su i i tu šemu boje – crvenu.

Ali to ne objašnjava lako kako su vatrogasna vozila sa motorima ukrašena crvenom bojom. Druga, verodostojnija teorija tvrdi da je pionir automobilizma Henri Ford imao mnogo veze s tim.

Početkom 20. veka, Fordov model T je bio najpopularnije vozilo na putu. Između 1914. i 1925. godine, T je bio dostupan u jednoj boji – crnoj. Kada su vatrogasna vozila izašla na ulice, imalo je smisla obojiti ih crvenom bojom kako bi se izdvojili iz flote putničkih vozila kompanije. To jest da bi se na neki način izdvojila iz mase crnih automobila.

Sprovedene su studije koje su proučavale različite šeme boja za vozila hitne pomoći, često sa kontrastnim rezultatima. Iako su boje poput limete žute uočljivije od crvene, na primer, nema mnogo koristi ako vozači ne povezuju boju sa hitnim slučajevima.

Iako postoji nekoliko različitih razloga zašto su vatrogasna vozila prvobitno bila obojena crvenom bojom, vatrogasna vozila ostaju crvena jednostavno zato što bi bilo teško odučiti se od naše povezanosti da je crvena jednaka hitnosti (nekog slučaja ili događaja).

Uzgred, postoji razlika između vatrogasnog vozila i vatrogasnog vozila. Vatrogasno vozilo obično transportuje ogromne količine vode za gašenje požara dok se ne pristupi hidrantu, dok vatrogasni kamion nosi merdevine i drugu prateću opremu, piše sajt Zanimljivostidana.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)