najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Anksioznost zaposlenih

Anksioznost je bezrazložni strah, briga i strepnja da će se nešto strašno desiti. Do danas su u svetu već rađene razne studije o ovom poremećaju, kao i o tretmanima i lečenjima. Kolika je zastupljenost ovog poremećaja kod nas – malo se zna, dok se u svetu o anksioznosti govori na svim nivoima.

Nova studija iz SAD pokazuje da je oko 4,3 miliona (3,7%) Amerikanaca zaposlenih sa punim radnim vremenom, imalo anksiozni poremećaj, i to samo u prošloj godini.

Stope anksioznog poremećaja veće su i kod odraslih sa skraćenim radnim vremenom – 8,9% (5,9 miliona), kod honorarnih radnika – 5,6% (1,7 miliona), a kod nezaposlenih 6,9% (1 milion).

Generalno gledano, 5,7% (13 miliona) Amerikanaca starijih od 18 godina pati od neke vrste anksioznosti, i to samo u prošloj godini.

Treba naglasiti da je ljudima sa anksioznim poremećajem teže da nađu posao ili imaju neku obavezu, ali se naučnici i doktori slažu da tretmanima i podrškom oni mogu dati ogroman doprinos na radnom mestu, kao i doprinos zajednici.

Razlozi za anksiozni poremećaj zaista su različiti, a broj pacijenata u SAD zabrinjavajuće je veliki.

Napomene

Pretpostavke su da u našoj zemlji ima mnogo osoba sa nekom vrstom anksioznog poremećaja, jer je, samo zbog poznatih događanja poslednjih dvadesetak i više godina, svakom bilo teško: ratovi, krize, sankcije, izbeglice, otpuštanje sa posla, nezaposlenost, mala primanja, česti otkazi.

Na osnovu američkih iskustava, mogli bi se i naši zvaničnici zapitati kakva je stvarna situacija, da li ima razloga za zabrinutost i da li uopšte imamo organizovane akcije društva i tretmane za lečenje anksioznog poremećaja.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike