najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad bolest upravlja vašim emotivnim životom

Kako depresija utiče na brak i emotivne veze?

Eksperti kažu: ne vodi sama depresija direktno do razvoda, ali do razvoda može doći ako se depresija ne leči, već se pusti da upravlja životom. Depresija jednog partnera koja naizgled nije ozbiljna, ali stalno tinja i ne leči se, može dovesti do takozvanog “ljutog braka”, odnosno braka koji je ispunjen besom i prebacivanjima.

Partner depresivne osobe isprva je tolerantan. Ali kako vreme prolazi, kod njega se povećava frustriranost i iscrpljenost obavezama koje su pale na njega. Ako depresivni partner ne uživa više u aktivnostima koje su nekad supružnici obavljali zajedno, to je još jedan izvor iritacije. Drugi partner može ili da učestvuje u tim aktivnostima sam, ili da i on ostane kod kuće.

Ako partner nikada nije bio u depresiji, može imati poteškoća da shvati ovaj poremećaj ponašanja.

Depresivna osoba uvek deluje kao neko kome nije stalo ni do čega. A teško je biti intiman sa nekim kome nije stalo. Seksualni odnosi tada su ili proređeni ili ih uopšte nema, jer depresivna osoba gubi interesovanje. To se dalje odražava na vezu među supružnicima.

Naravno, ovde ne mislimo na normalnu depresiju koja nastaje usred realnih uzroka, na primer gubitka posla ili smrti roditelja. Ova vrsta potištenosti traje izvesno vreme dok osoba tuguje, a potom nestane. Mislimo na depresiju čiji uzrok nije očigledan, i koja se javlja više puta. Moguće je ustanoviti “okidač” depresije, ako se vratimo na ranije depresivne epizode i dobro razmislimo šta ih je izazvalo. Tako depresivne osobe mogu same sebi pomoći, na primer sprečivši uzrok, a time i posledice.

Ako se bračni partneri odluče da odu u bračno savetovalište, depresivni partner će možda želeti da u početku ide sam na terapije, a da mu se supružnik kasnije pridruži. Odlasci terapeutu mogu znatno poboljšati perspektivu njihovog braka. Psihoterapeut ima ulogu medijatora. Bračni partneri nisu tu da bi svaljivali krivicu jedno na drugo, već da bi prepoznali problem i suočili se s njim.

U Italiji je izvršeno istraživanje da bi se otkrilo koji način terapije je bolji. Otkriveno je sledeće: može biti uspešno ako se tretira samo depresivni supružnik, ali je za opšti kvalitet braka i uspešnije rezultate bolje ako partneri zajedno idu na psihoterapiju.

Ako ste se prepoznali, suočite se sa problemom i popravite kvalitet svog braka.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike