U trendu

Depresija nakon srčanog udara

Kada se Linda Grin seti srčanog napada svog supruga Džona iz 2009. godine, puls joj se ubrza a ruke oznoje. "To je kao posttraumatski stres, sve ponovo preživim", kaže ona. Iako kaže da se dobro držala dok je njen suprug bio u bolnici, Linda dodaje da je postala nervozna i depresivna kada je kritično stanje prošlo i dok je oporavak bio u toku.
Njeno iskustvo nije jedinstveno. Depresija se često javlja kod osoba koje su preživele srčani udar, ali novo istraživanje pokazuje da je depresija česta i kod supružnika.
Depresija i anksioznost supružnika
Kada su istraživači uporedili supružnike osoba koje su imale srčani napad sa supružnicima osoba koje su imale druge zdravstvene probleme, otkriveno je da su muževi i žene pacijenata srčanih napada u većoj opasnosti od depresije, anksioznosti, pa čak i od samoubistva, čak i ako je supružnik preživeo srčani udar.
"To obično dolazi iz glave. U jednom trenutku partner može delovati kao potpuno zdrav, dok već sledećeg trenutka može biti kritično bolestan ili mrtav", kaže kardiolog i istraživač Emil L. Fosbol sa Gentofte univerzitetske bolnice u Danskoj.
Istraživanje je sprovedeno na osnovu podataka sveobuhvatnog danskog zdravstvenog registra kada je Fosbol radio kao istraživač u Medicinskom centru univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, SAD. Analiza je pokazala da je gotovo tri puta više osoba čiji su supružnici preminuli od posledica srčanog udara koristilo antidepresive u godini nakon gubitka voljene osobe nego godinu dana ranije. Supružnici osoba koje su preživele srčani napad imali su 17% veće šanse da koriste antidepresive u godini nakon toga u odnosu na osobe čiji su supružnici preživeli druge zdravstvene probleme.
Supružnička depresija
Širom sveta oko 7 miliona ljudi godišnje ima srčane napade, a svaki sedmi premine u roku od mesec dana nakon toga. Fosbol smatra da pacijenti koji su u opasnosti nakon srčanog napada, kao i njihovi supružnici – treba da prime pravilnu negu i dobiju procenu mentalnog zdravlja. Istraživanje se bavilo samo posledicama srčanog udara na supružnike, mada i druge bliske osobe mogu biti izložene riziku.
Kardiolog Nika Goldberg, portparol Američkog udruženja za srce, kaže da partneri osoba koje su preživele srčani napad nerado razgovaraju o sopstvenim osećanjima.
"Srčani napadi su događaji koji menjaju živote u trenutku, kako pacijentima tako i njihovim porodicama. Ali mi smo toliko fokusirani na pacijenta da često ne obraćamo pažnju na njegove bližnje", kaže ona.