Internet okidač za samoubistva

Dešavanja na internetu i na društvenim mrežama uzročnik su najmanje 685 pokušaja samoubistava kod maloletnih Rusa. Tako kazuju podaci nadležne Istražne komisije Ruske Federacije (SKR) za prošlu godinu. Koliko je mladih i uspelo u svojoj mračnoj nakani, nije saopšteno. Međutim, istražitelji su došli do zaključka da su najčešći uzročnik pokušaja maloletnika da prerano prekrate sopstveni život informacije koje su im, direktno ili posredno, upućene preko interneta ili su ih pronašli na portalima sa neadekvatnim sadržajima.

Foto: Beta

Foto: Beta

Početkom ovog leta, pravnici su bili koncentrisani na izradu predloga zakona kojim bi pod krivičnu odgovornost potpali svi koji putem interneta, svesno ili nesvesno, utiču na psihu mladih i teraju ih na očajnički čin. Prema trenutno važećem zakonu, naime, odgovornost za navođenje na samoubistvo nastupa tek u slučaju „otvorenih pretnji, grubog odnošenja ili sistematskog narušavanja ljudskog dostojanstva”. Kazna za pomenuta dela može da bude do tri godine zatvora.

Ono što dodatno poziva na akciju jeste činjenica da klasični i elektronski mediji naširoko i bez ikakve mere pišu o maloletničkim samoubistvima neretko ih interpretirajući kao – „modni trend”.

Nadležni su se za akciju odlučili nakon jednog članka objavljenog u maju mesecu u „Novoj gazeti”. U tekstu se govori o zatvorenim grupama na najrasprostranjenijoj ruskoj društvenoj mreži „Vkontakte”, preko koje nepoznata lica navode decu na samoubistva. Od novembra 2015. do aprila ove godine čak 130 maloletnih se odlučilo na samoubistvo i svi su oni bili članovi pomenute ili sličnih grupa na internetu. Dodajmo i da su praktično svi pomenuti živeli u dobrostojećim i stabilnim porodicama.

Kako prenose izvori u SKR, najveću pažnju istražitelja izazvao je slučaj jedne trinaestogodišnje devojčice iz Omska, koja je pod pseudonimom „Eva Rajh”, i najverovatnije sa administratorskim ovlašćenjima na „Vkontakte”, širila informacije o svojevrsnim  „grupama smrti”. Pri tome, činjenica da je maloletna oslobađa je od svake odgovornosti u vezi sa krivičnim zakonom.

( S. S,Politika)

Ostavite komentar

Ostavite komentar