najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bez rigoroznih dijeta

Gledate se kako izgledate, pa onda gledate manekenke i fotomodele po časopisima, kao i slavne glumice. Znate da su njihove slike često kompjuterski sređene, ali i dalje sebi izgledate predebelo. Mnoge vaše drugarice su mršavije od vas, što je očigledan dokaz da se može biti vitkiji nego što ste to vi, i da se može ući u one tesne farmerke koje na onoj Milici tako fenomenalno izgledaju (ne volite tu devojku, ali morate da priznate da ipak jeste dobra riba). Rešite da smršate. Ući ćete i vi u takve farmerke. Što pre, to bolje.

Ovakav način razmišljanja često navede tinejdžerke (pa i one starije) da isprobavaju različite dijete. Najčešće to budu dijete za koje su od nekog čule da super deluju. Pohvali vam se ta-i-ta osoba da je uz pomoć određene dijete skinula veliki broj kilograma (doduše, jeste ih istom brzinom i vratila, plus je neke i dodala pa je teža nego pre dijete, ali sigurne ste da se to vama neće desiti – jednom kada smršate, ima da nastavite da jedete koliko i vrabac, i tačka!), pa rešite da i vi tako postupite. Dijeta jeste malo drastična (recimo, jedete samo jednu vrstu namirnica, ili najveći deo dana ne jedete ništa, a onda smete da pojedete nešto malo, i to ne baš raznovrsne hrane), ali izdržaćete vi to. Samo se malo brinete koliko je takva dijeta dobra za vaše zdravlje.
Odmah da vam kažemo: nije dobra uopšte. Vi ste u godinama kada se još uvek razvijate (da, znamo da vam to stalno govore – ali to je tačno), i ako sada uskratite sebi neke namirnice koje su vam neophodne, to može imati posledice koje će vas pratiti kroz ceo život. Drastične dijete ni za koga nisu dobre, a za mlade osobe kao što ste vi su još i gore. Međutim, ako zaista želite da smršate, upravo vaša mladost je velika prednost.

Najzdraviji i apsolutno jedini ispravan način za mršavljenje jeste kombinacija zdrave ishrane i fizičke aktivnosti. Mladim osobama fizička aktivnost lakše pada nego starijim (nije uopšte neophodno da “crknete od napora”, već i treniranje nekog sporta dvaput nedeljno, uz redovne šetnje s društvom, moglo bi da bude sasvim dovoljno), i mišići vam se brže izgrade – a što je mišićna masa veća, telo troši više kalorija, čak i pri manje napornim aktivnostima.
Što se ishrane tiče, neophodno je da u njoj budu zastupljene sve grupe namirnica; najbolji savet o konkretnom jelovniku možete dobiti od lekara nutricioniste, koji može precizno da odredi koja bi bila vaša idealna težina i koja bi bila vaša idealna mišićna masa (ne brinite, neće ispasti ništa nalik na mišiće kakve imaju bilderi). On vam, naravno, može reći i šta bi tačno trebalo da jedete, a šta da izbegavate.
Ukratko: zaboravite na bilo kakve rigorozne dijete. One vam nikakvo stvarno poboljšanje neće doneti, samo ćete večito biti gladni i nervozni, a vrlo verovatno i bolešljivi od iscrpljenosti. Umesto toga, kombinujte neku rekreaciju sa zdravom ishranom i dobićete super rezultate – i što je najbolje, rezultate koji će trajati.

5 komentara
 1. Mirko Ilić

  Ako prvo krenete od proračuna idealne težine, videćete da su to uopšteni parametri. Nisu uzeti u obzir godine, konstitucija tela. Ako neko ume da nosi svoje kilograme, uopšte ne izgleda loše. Ako ste imali višak kilograma i sada to drastično korigujete, na šta ćete ličiti?! Da li ste videli balon koji se donekle izduva, postaje smežuran, mlitav i neprijatan za dodir, za razliku od onog koji je normalan. Ako vam postojeća težina ne predstavlja fizički problem, onda je vaša težina idealna. Neke stvari možete i adekvatnom garderobom da vizuelno korigujete. Ali zamislite vaše telo dijetom korigovano. Moj komentar je isključivo u pogledu na žensko telo. Moj generalni stav je da ako je nešto lepo, a žene to svakako jesu, nije loše da ga ima malo više.

 2. Bruno Zgaga

  Članak je stručno i dobronamerno napisan.

 3. Anđela Pilić

  Sve načine da smršam sam isprobala i nijedan mi nije dao dobre rezultate.

 4. Marija B

  Ja mislim da su velike djete nepotrebne. Potrebno je samo izdvojiti vreme kada ste slobodni pa da odete u prirodu i trčite, vežbate. Dijete su stvarno korisne, ali nisu baš zdrave, tako da, barem ja tako mislim, najbolje bi bilo da se jede, ali ne preterano. Ne sme se jesti posle 21h, a doručak je obavezan. Nekoliko dana se odreknite slatkiša i punomasne hrane i već ćete videti malu razliku. Ja sam, npr. dosta mršava, imam 50 kiligrama, a visoka sam oko 165 cm, ali opet nisam zadovoljna, želela bih da još malo smršam. Redovno trčim i zdravo se hranim, ali, naravno, ponekad sebe nagradim nekom čokoladicom.

 5. Slavica K

  U potpunosti se slažem sa ovim člankom. Ja sam držala jednu od takvih dijeta kad sam imala 14-15 godina i od tada imam ozbiljnije zdravstvene probleme, gubitak menstrualnog ciklusa. U suštini je najbitnije zdravo se hraniti i vežbati, što sada upražnjavam i potpuno sam srećna i zadovoljna.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike