najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dijeta od 1.500 kalorija

Ova dijeta je pionir među načinima ishrane ovog tipa i kreirana je tako da sagoreva masne naslage. Odrasloj osobi je potrebno 2.500 do 3.000 kalorija dnevno. Ako uzmete manje od tog iznosa, sigurno ćete izgubiti na težini. Dijetu predlaže Špansko društvo endokrinologa.
Pet osnovnih namirnica: spanać, hleb, jabuka, riba, mleko
Dnevni unos kalorija: 1.500
Trajanje: od 1 do 4 meseca
Gubitak težine: oko 4,5 kilograma u toku prvog meseca. Gubitak težine je manji u kasnijim mesecima.
Napomena: preporučuje se zdravim osobama.
Opis
Generalno gledano, ova dijeta se sastoji od određenih namirnoca, s malim varijacijama.
Doručak
1 čaša obranog ili poluobranog mleka; 1 parče tosta s puterom ili margarinom; ili 1 čaša obranog mleka; 2 ili 3 kašike žitarica; neko voće.
Ručak
250 grama kuvanog ili svežeg povrća sa 1 kašikom preliva na bazi ulja; pečeno ili prženo mesa, riba ili kuvana piletina; voće; 1 kriška integralnog hleba.
Poslepodnevna užina
Biljni čaj bez šećera; 1 kriška sira ili 1 jogurt; voće (ali ne banana).
Večera
Omlet od jednog jajeta ili 150 grama šunke ili ribe; salata; voće; kuvani krompir (samo 3 puta nedeljno).
Prednosti
Ova dijeta je veoma dobro balansirana i sadrži sve neophodne hranljive materije i vlakna neophodna za dobro obavljanje digestivnih funkcija. Može da se produži na nekoliko meseci bez poteškoća, ali je preporučen nadzor lekara. Željena težina se kasnije može održati dobro balansiranim načinom ishrane.
Mane
U drugom mesecu ove dijete, smanjuje se gubitak težine jer organizam i sam usvaja nizak nivo unošenja kalorija.
Mišljenje stručnjaka
Doktor Marna Angeles Valero: “Oni koji se služe ovom dijetom mogu da budu uvereni da je dobro izbalansirana i da neće izložiti opasnosti vaše zdravlje. Možda izgleda malo duga, ako se poredi sa onim brzim dijetama, ali je održavanje izgubljene težine garantovano.”
Ocene
Raznovrsnost hrane***
Gubitak težine****
Zdravlje*****
Dužina*
Krajnja ocena: veoma preporučljivo
Način bodovanja
Slabo=*
Prosečno=**
Dobro=***
Natprosečno=****
Sjajno=*****

6 komentara
 1. Vujke Mike

  Ja mogu da jedem 800 kalorija po obroku zato što se držim svih dijeta u intermittent fastingu. Dakle, ne mogu da raspoređujem tu ništa, nego ne jedem, a kad jedem, pojedem u dva puta sve kalorije i ćao. Ciklus je 16/8. Najbolji sistem dosad. Gde da grickam kao miš, nema šanse.

 2. Mira Bojić

  Da li ovakav način ishrane mogu da primenjuju osobe sa povišenim holesterolom?

 3. N. N.

  Ja sam držala ovu dijetu, malo sam zamenjivaala neke namirnice (ali ista osnova, kalorijska vrednost). Uzimala sam 1100-1600 kalorija dnevno, kako kad, vodila sam dnevnik i izgubila sam 10 kg za mesec dana, tako da mi je čudno ovo za 4 kg. Drugi mesec sam izgubila 5 kg, a treći i četvrti mesec zajedno 5kg. Baš usporava nakon izvesnog vremena.

 4. Simonida Dević

  Evo, Milana, da ti ja odgovorim. Tost ima kalorija koliko i običan keks, što znači dosta, samo što je zdraviji. Margarin nije poželjan u djetama, osim ukoliko baš moraš. U tom slučaju možeš uzeti onaj manje mastan. Za dijetalni doručak ti iskrenije preporučujem tvrdo kuvano jaje, fit jogurt i posle toga neka voćka može 😉

 5. Milana Stojanović

  Ovo je stvarno dobra dijeta, ali ja ne znam nešto. Da li treba da jedem svakog dana ovo, npr. doručak: mleko i tost sa margarinom? Ako može neko, neka mi odgovori 🙂

 6. Goca Dugonjić

  Dijeta je odlična. Nešto slično sam probala: jedina razlika je u tome što sam imala i dve užine između doručka i ručka, kao i između ručka i večere. Dnevni unos je oko 1200 kj i oslabila sam oko 10 kg za 3 meseca. I dalje sam na ovoj dijeti, samo što se sad organizam bori i kilogrami samo stoje, mada ne odustajem. Probajte, uspećete sigurno!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike