U trendu

Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Prema rezultatima novog istraživanja, dijeta sa malo ugljenih hidrata može da bude bolja od nisko-masne dijete za gubitak težine i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su učesnike nasumično podelili u dve grupe. U grupi za dijetu sa malo ugljenih hidrata bilo je 75 učesnika, a u grupi za nisko-masnu dijetu – 73 učesnika. Istraživanje koje je trajalo godinu dana ispratilo je do kraja 59 (odnosno 79%) učesnika prve i 60 (odnosno 82%) učesnika druge grupe. Grupe su dobro podeljene jer je prosečna starost u prvoj iznosila 47,8, dok je u drugoj bila 45,8 godina, a u pogledu indeksa telesne mase – 35,6, odnosno 35,2. Skoro 90% učesnika su bile žene.

Posle godinu dana, istraživači su otkrili da su učesnici prve grupe imali značajno veće smanjenje telesne težine i znatno veće proporcionalno smanjenje masnih naslaga.

Nivo ukupnog i malo gustog lipoproteina holesterola u krvi i nivo glukoze u plazmi nisu se bitnije menjali ni u jednoj grupi, niti je zabeleženo značajno smanjenje krvnog pritiska.

Pa ipak, među učesnicima iz grupe sa malo ugljenih hidrata zabeležen je znatno veći pad C-reaktivnog proteina, procenjenog desetogodišnjeg rizika od koronarnih bolest srca, odnosa ukupnog i veoma gustog lipoproteina holesterola) i nivoa triglicerida u serumu.

Savetovanje i informisanje

Učesnici obe grupe sastajali su se jednom nedeljno sa dijetetičarima u pojedinačnim savetodavnim sesijama u toku prvog meseca, a zatim u malim grupama u narednih pet meseci. U toku poslednjih šest meseci sastajali su se jednom u mesec dana.

Dijetetičari su pružali ista uputstva učesnicima obe grupe u pogledu dijetetskih vlakana i vrsta masti. Istraživači su od učesnika prikupili informacije o dvadesetčetvoročasovnoj ishrani na samom početku istraživanja, kao i posle 3, 6 i 12 meseci.

Istraživači zaključuju da da bi ljudi koji žele da izgube težinu, a imaju faktore rizika od bolesti srca, trebalo da razmotre dijetu sa malim unosom ugljenih hidrata kao opciju za gubitak težine i poboljšanje faktora rizika.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike