najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dijeta uz visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak, način ishrane i seksualni život – pojave su u uzročno-posledičnim vezama: visok pritisak može izazvati probleme sa potencijom, a načinom ishrane i određenim dijetama vi možete uticati na svoje zdravlje i time poboljšati i svoj seksualni život.

Ono što morate znati jeste da su potrebe organizma kod različitih ljudi veoma individualne i zato se uvek u vezi sa dijetama morate konsultovati sa lekarom, nutricionistom. Vaše dnevne potrebe zavise od vaše težine, visine, životnog doba u kome ste i stepena vaše aktivnosti.

Dijeta kojom se unosi oko 2.000 kalorija primerena je na primer osobi od oko 55 godina starosti, prosečne visine i težine, osobi koja je umereno, čak i slabo aktivna, a koja želi da održava svoju težinu. Visokom atletski građenom muškarcu od oko 35 godina treba više od 3.000 kalorija dnevno samo da bi održavao svoju težinu.

Nema pravila: ako želite da smanjite svoju telesnu težinu, morate strogo voditi računa o tome koliko kalorija unosite. Zapamtite – 3.500 kalorija viška jednako je polovini kilograma sala. Da biste gubili pola kilograma nedeljno, što zapravo i jeste najzdravije mršavljenje, treba samo da unosite dnevno 500 kalorija manje nego sada.

Za one koji imaju visok krvni pritisak, veoma je važno ograničiti unošenje natrijuma na 1.500 miligrama dnevno. To je otprilike 2/3 čajne kašičice kuhinjske soli. Taj cilj je veoma teško postići ukoliko previše jedete prerađenu hranu – instant supe, odreske, slane sireve, kačkavalje itd. Najbolje je jesti svežu hranu koja ne sadrži konzervanse. Čitajte etikete na pakovanjima i proveravajte koliko natrijuma sadrži hrana koju kupujete.

1 komentar
  1. Ivan Jeftić

    Meni je svaki tekst koji se odnosi na visok krvni pritisak dobrodošao, jer znanja nikad dosta. Svoj pritisak sam primirio tabletama, ali i dijetama koje isključuju so, konzervirane proizvode. Mislim da je ovaj članak koristan, nije samo za čitanje, nego i za primenu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike