najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dijete za gojaznu decu

Problem gojaznosti dece prisutan je skoro svuda u svetu. Pitanje je samo kako se gleda na taj problem, koliko se ozbiljno shvata i da li zabrinjava.

Nova belgijska studija pratila je ekstremno gojaznu decu i programe mršavljenja u periodu od 10 meseci.

U istraživanju je korišćen proram dijete uz vežbanje, tzv. stambeni program (nazvan tako jer se tretman odvija u izdvojenim objektima), a drugi tretman obuhvatao je standarnu ishranu i vežbanje.

„Stambeni program“ sprovodio se u nivoima: npr. dijeta, vežbanje, psihička izdržljivost, pa ponovo dijeta, vežbanje, psihička izdržljivost, i nadograđivao se sve više i više do željene kilaže.

Utvrđeno je da su deca iz stambenog programa smršala oko 27 kilograma, dok su deca na drugom tretmanu čak i dodala oko 7 kilograma.

U široj perspektivi, studija ukazuje na to da se kardiovaskularni rizik smanjuje kod ekstremno gojazne dece tretmanom dijete i vežbanja.

U ovoj studiji istraživači su pratili 33 dece (24 devojčice i 9 dečaka, u proseku 15 godina starosti) koja su preko radne nedelje bila smeštena u izdvojen objekat (kamp), dok su za vikend bila u kući. Deci je bilo dozvoljeno da jedu između 1500 i 1800 kalorija dnevno, imala su fizičke aktivnosti, kao i pomoć da bi psihički (mentalno) bila zdrava.

Poređenja radi, u Americi je, prema najnovijim procenama CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), svako treće dete gojazno. Čak 70% te dece je uzrasta od 15 do 17 godina i ima najmanje jedan faktor za bolesti srca (visok krvni pritisak ili visok nivo holesterola).

Upravo su u ovoj studiji belgijski istraživači primetili da se, uz program, težina, nivo holesterola i krvni pritisak poboljšava, kao i stanje arterija.

Studija, nažalost, nije obuhvatala dugoročne podatke o deci koja su prošla tzv. stambeni tretman, pa nije poznato da li su uspela da zadrže i održe poboljšanja svog stanja.

Moguć problem koji navode istraživače jeste cena tretmana. Procena je da program košta oko 26 dolara po detetu za dan. Međutim, navodi se i da su osnovni troškovi gojazne osobe za dan (hrana, garderoba, prevoz, lečenje…) takođe skupi za društvo u celini, tako da je ovaj program prihvatljiv, naročito zbog efikasnosti.

Program počinje tokom letnjeg raspusta, pred polazak u školu, septembra, i traje do juna naredne godine.

Zahvaljujući ovom programu, održava se gubitak težine i poboljšava stanje kako fizičkog tako i psihičkog zdravlja dece.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike