U trendu

Jednodnevna dijeta

Pravo je vreme da razmislite o svom izgledu, možda izgubite koji kilogram, ili bar da na vreme probate ovu moćnu dijetu koja mnogo obećava.

Priznajte da je primamljiv poziv Marka Mesedža iz njegovog priručnika „Dijeta u jednom danu“, koji je izazvao veliko interesovanje širom sveta.

Ideja počiva na tradicionalnim pravilima mnogih naroda: šest dana može se jesti normalno, a sedmog dana treba primeniti strog režim, koji podrazumeva eliminaciju ugljenih hidrata, masnoće i soli. Na ovaj način dijeta se primenjuje 52 puta u jednoj godini, obuhvatajući veći broj dana od uobičajenih dijeta za mršavljenje, koje mogu biti čak i štetne za organizam.
Gubitak telesne težine jeste sporiji, ali su rezultati duži. Pored toga, ovom dijetom se izbegava stres zbog naglog prelaska s jednog kaloričnog menija na drugi, restriktivan. Izabere se jedan dan u nedelji i izjutra na dan dijete, kao i narednog dana, telesna težina kontroliše se uvek na istoj vagi.

Evo kako ova jednostavna dijeta izgleda.

Za doručak uzmete parče hleba, 30 do 40 grama hleba bez soli ili integralnog hleba, 30 grama marmelade ili meda, čaj ili kafu. Za užinu se jede jedna voćka. Za ručak se uzme tanjir sezonskog povrća, i to 200 do 250 grama, zatim 150 do 200 grama belog mesa, ili dva-tri jajeta, ili 250 do 300 grama ribe. Za popodnevnu užinu opet se uzme jedna voćka. Za večeru se jede isto kao i za ručak.

Proteini životinjskog porekla mogu biti zamenjeni povrćem, na primer, sa 50 grama suvog povrća, graška, pasulja, sočiva i tako dalje. Toga dana ne treba konsumirati ništa masno, bilo da je reč o povrću ili hrani životinjskog porekla, sirovoj ili termički obrađenoj. Umesto soli valja koristiti limun, ruzmarin, mlevenu papriku i druge začine. Ne treba konsumirati hleb, testo, pirinač, krompir i ostale ugljene hidrate. Nemojte piti alkoholna pića, pivo, koka-kolu, oranžadu i ostala gazirana pića. U toku dana treba popiti najmanje dva litra vode. Pored toga, za držanje ove dijete dobro je izabrati, po mogućstvu, uvek isti dan u nedelji.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.