U trendu

Ravan stomak: nedostižni san sada je moguć – uz specijalan način ishrane, bez gladovanja

Nema osobe koja ne želi da ima ravan stomak i uži struk. Rukovodeći se time, dve autorke, L. Vakarelo i S. Sas, urednica i direktorka časopisa „Prevencija“, napisale su specijalnu dijetu koja se odnosi samo na ovaj deo tela.

Ova dijeta zasniva se na sledećim namirnicama: voću, povrću, integralnim žitaricama, koštunjavim plodovima, pasulju, semenkama i na vrlo maloj količini mesa (jednom mesečno).

Predviđeno je da ova dijeta traje 28 dana, a pre toga je potrebno četiri dana drugačije ishrane da bi se telo pripremilo na strog dijetni plan. U tim početnim danima treba piti dva litra dnevno „začinjene vode“, koja je mešavina biljaka, začina, soka od limuna i krastavca. Ovo je isprobano na 11 dobrovoljaca i utvrđeno je da ovaj napitak zaista smanjuje nadimanje i priprema organizam za plan zdrave ishrane.

Autorke preporučuju i vežbanje koje bi pratilo dijetu, ali ostavljaju čitaocima da izaberu svoju fizičku aktivnost, jer u centar pažnje stavljaju ishranu.

Šta možete jesti?

Bilo da ste vegetarijanac, jedete meso ili imate alergiju na neke vrste namirnica – ovaj dijetni plan možete prilagoditi svojim potrebama.

Ako se odlučite za ovu vrstu dijete, ne treba da brojite kalorije. Umesto toga, možete izabrati sa liste od 28 tačno određenih doručaka, ručkova i večera. Već su izračunate količine kalorija i veličine porcija, uzeta je u obzir količina proteina, ugljenih hidrata, masnoća, vlakana i dr.

Evo primera jelovnika koji autorke predlažu za početne dane dijete:

Doručak: 1 šolja kaše od pšenice, 1 šolja nemasnog mleka, pola čaše iseckanog ananasa, četvrtina čaše semenki suncokreta.

Ručak: lagana tunjevina, 1 šolja šargarepe, kriška nemasnog sira.

Večera: 1 šolja pečuraka mariniranih u malo maslinovog ulja, pola šolje braon pirinča.

Uz to, 2 litra začinjene vode.

A, evo i primera jelovnika u kasnijim danima dijete:

Doručak: ovsena kaša sa jabukama.

Ručak: sendvič sa tankom kriškom šunke i sira u integralnom hlebu, sa zelenom salatom i paradajzom, kao i jedna šolja grožđa.

Večera: grilovani losos sa malo badema i graška.

Dnevni unos kalorija predviđen ovom dijetom je do 400, a unos ostalih elemenata varira.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)