najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako sagoreti kalorije?

Ubrzanje metabolizma bi svako želeo, ali koliko brzo vaše telo sagoreva kalorije, zavisi od nekoliko faktora:

Neki ljudi naslede brz ili spor metabolizam.

Muškarci sagorevaju više kalorija nego žene, čak i dok se odmaraju.

Kod većine ljudi, metabolizam usporava posle 40. godine starosti.

Iako ne možete da kontrolišete svoju starost, pol ili genetiku, postoje i drugi načini da se poboljša metabolizam:

Izgradnja mišića

Vaše telo sagoreva kalorije stalno, čak i kada ne radite ništa. „Bolji“ metabolizam imaju osobe sa više mišića. Svaki „kilogram mišića“ koristi oko 3 kalorije dnevno samo da bi se održao, dok svaki „kilogram masti“ sagoreva samo jednu kaloriju dnevno. Ta mala razlika može tokom vremena povećati telesnu težinu. Posle treninga, mišići se aktiviraju i povećavaju „prosečni dnevni metabolizam“.

Intenzitet vežbanja

Aerobne vežbe ne mogu graditi velike mišiće, ali aktiviraju metabolizam satima posle treninga. Visoki intenzitet vežbi pruža veće aktiviranje metabolizma nego niske ili umerene vežbe. Da biste poboljšali metabolizam, pokušajte intenzivnije kratke intervale trčanja tokom redovne šetnje.

Gorivo – voda

Vašem telu treba voda da bi obradilo kalorije. Ako ste čak i blago dehidrirani, vaš metabolizam može da se uspori. U jednoj studiji, odrasli koji su pili osam ili više čaša vode dnevno sagorevali su više kalorija od onih koji su pili četiri čaše. Da biste ostali hidrirani, popijte čašu vode ili nezaslađenog pića pre svakog obroka i užine. Užina sa svežim voćem i povrćem koje prirodno sadrži vodu, bolja je nego pecivo ili čips.

Energetska pića?

Neki sastojci u energetskim napicima mogu da pojačaju metabolizam. Oni su puni kofeina, što povećava količinu energije, a ponekad imaju i taurin, aminokiselinu. Taurin može ubrzati vaš metabolizam i može pomoći da sagorite masti.

Ipak, ovi napici mogu izazvati probleme kao što su visok krvni pritisak, anksioznost i problemi sa spavanjem. Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje energetske napitke deci i omladini.

Male užine

Kada jedete češće, to vam može pomoći da izgubite težinu. Kada jedete velike obroke sa dugim pauzama, vaš metabolizam se usporava između obroka.

Mali obrok ili užina svaka 3 do 4 sata čuva vaš metabolizam, tako da sagorevate više kalorija tokom dana.

Začini

Začinjena hrana ima prirodne hemikalije koje mogu da ubace vaš metabolizam u viši stepen prenosa. Kuvanje hrane sa crvenim ili zelenim biberom ili sa čilijem može da ubrza metabolizam. Efekat je verovatno privremen, ali ako jedete začinjenu hranu često, „koristi se sabiraju“. Za brz podsticaj, začinite testenine čilijem, a čorbe crvenom paprikom.

Treba voditi računa i o tome da začini čine jela ukusnijim, pa „teraju“ da se pojede više hrane.

Proteini

Vaše telo sagoreva mnogo više kalorija kada jedete proteine nego kada jedete masti ili ugljene hidrate. Deo uravnotežene ishrane podrazumeva zamenu nekih ugljenih hidrata proteinima, čime se ubrzava metabolizam.

Dobri izvori proteina su: nemasna teletina, ćuretina, riba, belo meso, piletina, tofu, orasi, pasulj, jaja i niskomasni mlečni proizvodi.

Kafa

Umerena količina kafe daje energiju i koncentraciju. Taken iz kafe može kratkoročno ubrzati metabolizm. Kofein može da vam pomogne da se osećate manje umorno i da poveća izdržljivost dok vežbate.

Zeleni čaj

Ispijanje zelenog čaja nudi kombinovane prednosti kofeina i katehina i ubrzava metabolizam za nekoliko sati. Istraživanja pokazuju da 2 do 4 šolje čaja dnevno pomažu sagorevanje oko 17% više kalorija.

Izbegavajte brze dijete

Brze dijete „nude“ da jedete manje od 1.200 kalorija dnevno (ako ste žena) ili 1.800 kalorija dnevno (ako ste muškarac) da biste ubrzali metabolizam. Ove dijete mogu da vam pomognu da smanjite kilograme, ali na račun dobre ishrane.

Brze dijete „se vraćaju kao bumerang“, jer možete da izgubite mišićnu masu, što za uzvrat usporava vaš metabolizam. Krajnji rezultat: telo sagoreva manje kalorija, a dobija na težini brže nego pre dijete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike